Facebook en Twitter vieren twintigste verjaardag Harry Potter

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Facebook en Twitter vieren twintigste verjaardag Harry Potter

Facebook en Twitter vieren twintigste verjaardag Harry Potter

|
|

Laatste update:

Harry Potter is 20 jaar geworden! Het is vandaag exact twee decennia geleden dat het eerste boek, The Philosopher’s Stone, verscheen.

Magie!

Om dit te vieren hebben Facebook en Twitter kleine easter eggs ingebouwd. Gebruik je in een Facebook-bericht de naam van een van de vier huizen van toverschool Hogwarts (Zweinstein), dan krijg je als verrassing een rits magische effecten voorgeschoteld. Ook wordt de naam van het huis gekleurd: Gryffindor is rood, Slytherin groen, Ravenclaw blauw en Hufflepuff oranje. Bij Twitter kan je Harry’s iconische litteken en bril tevoorschijn toveren door de hastag #HarryPotter20 te gebruiken.

Bloomsbury heeft mazzel

Schrijfster J.K. Rowling voltooide het manuscript in 1995 en probeerde het maar liefst twee jaar lang te slijten aan een uitgeverij. Uiteindelijk ging Bloomsbury overstag. Die mogen nu in hun handjes knijpen: hoewel de eerste druk van het boek slechts vijfhonderd exemplaren telde, zijn er inmiddels al bijna 500 miljoen exemplaren van de zeven Potter-boeken verkocht.

Potter-money

De hele Potter-franchise is meer dan 22 miljard euro waard. Naast films en boeken zijn er themaparken, videogames, toneelstukken en een heleboel merchandise. Vooralsnog lijkt er geen einde te komen aan dit universum. De volgende film, Fantastic Beasts 2, staat voor 16 november 2018 op de planning.

Lees verder