Married at First Sight expert Eveline Stallaart

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Married at First Sight expert Eveline Stallaart
Married at First SightRTLReality

Experts Married at First Sight krijgen bakken met kritiek: 'Pure misleiding'

|
|

Laatste update:

Joep en Caroline, Kim en Antoine, Maurice en Arjan: allemaal zijn ze aan elkaar gekoppeld in de naam der wetenschap. Toch lijkt de kans van slagen klein. De MAFS-experts die meewerken aan dit experiment van RTL 4 hebben niks begrepen van wetenschap, luidt een vernietigend opiniestuk.

Verwerpelijk experimenteren

Het klinkt prachtig, gematcht worden door de wetenschap. Maar er bestaat geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat mensen zo zijn te matchen dat ze elkaar op het eerste gezicht een wettelijk jawoord willen geven, schrijft psycholoog Vittorio Busato in Het Parool. Hij geeft de MAFS-experts er volledig van langs. "In echte wetenschappers komt het niet eens op om zo verwerpelijk met mensen te experimenteren."

Doodzonde van de experts

Neem het 'trainwreck' Maurice en Arjan. Ze stapten weliswaar in het huwelijksbootje, maar een dag later zag Arjan alweer van het avontuur af. Dus kreeg Maurice drie andere kandidaten aangeboden die volgens de wetenschap óók heel goed bij hem passen. Nee, zo werkt dat niet, aldus Busato. "Zal best, maar Maurice’ huwelijk-op-het-eerste-gezicht is pijnlijk mislukt." Ook bij Joep en Caroline hebben de experts een fout gemaakt. "Een van de experts drong er bij Joep op aan dat toch ten minste te proberen – een externe beïnvloeding die in een wetenschappelijk experiment als doodzonde geldt."

Een slecht mens

Maar de situatie van Kim en Antoine is al helemaal verwerpelijk, betoogt de psycholoog in het opiniestuk. De twee beleefden weliswaar een leuke huwelijksdag, maar tijdens de huwelijksreis kwam het grote verdriet van Kim aan de oppervlakte: nog geen jaar geleden overleed haar vriend met wie ze vier jaar samen was. "Dus dan ben je ‘expert’ en motiveer je iemand die mogelijk nog in een rouwproces zit zogenaamd wetenschappelijk verantwoord tot zo’n wanhoopsdaad als op het eerste gezicht met een totaal onbekende te trouwen? En over die emotionele ballast licht je een aanstaande partner niet in? Dan heb je als expert van wetenschap niets begrepen, of ben je gewoon een slecht mens."

Pure misleiding

Het experiment heeft met de wetenschap eigenlijk weinig te maken, vindt de psycholoog. Dat de MAFS-experts doen alsof ze een droomprins(es) hebben gevonden voor de kandidaten is volgens hem 'pure misleiding'. 

Married at First Sight is elke dinsdag om 20.30 uur te zien op RTL 4. Vooruitkijken kan via Videoland.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Deze week bespreken we Dirty Lines, Tokyo Vice en Single Drunk Female. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder