• BN'ers

Eva van der Gucht: ‘Jan Decleir was een tennisbal waar ik tegen moest lullen’

Door Redactie
Eva van der Gucht in De Familie Claus

De Nederlandse kerstfilm lijkt in opmars. Op 7 december verschijnt deel drie van De Familie Claus bij Netflix en Eva van der Gucht (45) speelt voor de derde keer Gunna, de hysterische kerstelf. Wij stelden onze favoriete elf er elf vragen over.

Tekst: Hanneke Mijnster

1. De Nederlandse kerstfilms zijn ineens hot! Op 7 december komt het derde deel van De Familie Claus bij Netflix. Will Koopman brengt op Videoland Eerste Hulp bij Kerst (6 december) en Hotel Sinestra is vanaf 14 december in de bioscoop te zien. Is De Familie Claus de grondlegger van de hype?

“O ja, natúúrlijk zijn wij de grondlegger van de hype. Kerst leeft gewoon. Maar dat hebben we ook aan de streamingdiensten zoals Netflix te danken, want zij durven het aan om in mooie kerstfilms te investeren. Vroeger draaide het toch vooral om geld en was het maken van een kerstfilm een risico omdat-ie maar een korte periode in het jaar in de bioscoop kon draaien. Ik ben blij dat dat nu anders is, want kerstfilms zijn fantastisch. En er is maar een keuze voor de kerstman natuurlijk en dat is Jan Decleir.”

2. Dit is deel drie van De Familie Claus. Hoeveel rek zit er nog in, denk je?

“Nou, ik weet niet of we een Fast & Furious 29 moeten worden. Ik vind drie een mooi getal, maar ben net ook begonnen met de opnames van Oogappels deel vijf, dus wie ben ik? Wat dat betreft vertrouw ik vooral op het creatieve team. Ze houden het heus wel voor gezien als er geen mooi verhaal meer in zit. Een goede kerstfilm moet tijdloos zijn en vooral draaien om de liefde.”

3. De Familie Claus is een Vlaams-Nederlandse productie en jij bent zelf een Vlaamse die al jaren in Amsterdam woont. Toch klink je in deze film hartstikke Hollands. Waarom?

“Door het karakter zelf. Gunna moet gewoon met een harde G vind ik. In het Vlaams is het Hunna, dat past haar niet. Voor het Miss Piggy-effect moet je gewoon dat harde Nederlandse hebben. Ik vind Gunna lekker Hollands en daar was de regisseur het mee eens. In Vlaanderen weten ze echt wel dat ik trots ben op mijn Vlaamse tongval. Ik doe gewoon lekker mijn zin.”

4. Hoe was het om te spelen oude bekenden zoals Bracha van Doesburgh en Jan Decleir?

“We draaien altijd in de zomer, dus het is bloedheet. Dit jaar speelt de film zich grotendeels af in Oostenrijk, maar daar heb ik niks van gezien. Ik stond gewoon in een green key studio in Vilvoorde tegen een tennisbal te praten. Voor de vorm heeft iemand er nog wel een smiley op getekend, maar van een leuk samenspel met Bracha van Doesburgh, die ik bij Oogappels om de haverklap zag, was er nu niet bij. In het verhaal mag zij mij namelijk niet zien, want wij minimensen zijn geheim. Wij staan nooit samen op de set, want wij draaien pas als de rest al gefilmd is. Dus ik dacht in het begin ook: ‘Ja leuk, een film met Jan Decleir, die man heeft zo’n markante kop en speelt zo mooi en empatisch, maar uiteindelijk sta ik alleen maar tegen een tennisbal te lullen.’” 

5. Waar haal je het dan vandaan?

“Uit mezelf. Ik sta helemaal in mijn eentje in de studio, dat is zo’n andere manier van spelen. Veel technischer. Gunna is een volledig mens alleen wat kleiner uitgevallen. Dus moet ik net even een tandje sneller lopen, of sneller springen. In het begin voelt het alsof de hele crew staat te kijken of ik mijn kunstje goed doe, maar zo is het natuurlijk niet. Zij zijn ook allemaal met hun eigen werk bezig en letten helemaal niet op mij. Met z’n tweeën vaar je toch op de energie van de ander, nu moet ik een knop omzetten en gewoon gaan. Wat dat betreft is Gunna ook wel een heerlijk karakter, want je kunt haar met tweehonderd kilometer per uur spelen. De eerste twee takes moet ik mezelf er doorheen bluffen en daarna gaat het vanzelf.” 

6. Hoeveel Eva zit er in Gunna?

“Heel veel Eva. Ik zal je vertellen dat ik Gunna speciaal voor mij in het leven geroepen is. Regisseur Ruben Vanderborn benaderde me voor de eerste Familie Claus-film voor de rol van Suzanne, maar toen ik las dat er ook minimensen waren, wilde ik dat. Ik heb al een paar keer de naïeveling gespeeld, dus dit leek me veel uitdagender. Ik zag een soort Miss Piggy voor me, een luidruchtig dramatisch type. Heerlijk. Ik zou best wat meer Gunna willen hebben.”

7. Wat wil je toevoegen dan?

“Ik zou wel wat meer ‘vol overgave’ willen zijn. Ik kan ook best dramatisch zijn, we hebben allebei iets actiefs, maar waar ik soms wel een kat-uit-de-boom-kijker ben, heeft Gunna dat totaal niet. Zij is schaamteloos zichzelf. Dramatisch en luidruchtig. Ik laat de Gunna in mezelf alleen los bij mensen die mij heel goed kennen. I love her, al is haar kledingkast me wel veel te beperkt.”

8. Wat kijk je zelf met kerst?

“Ik ben dol op oude films. White Christmas met Bing Crosby kijk ik elk jaar. Een klassieker uit 1954, die ik ook nog heel ouderwets op dvd heb. Dat kerstgevoel, die muziek, ik smul ervan. Ik moet ook echt oppassen dat ik hem niet morgen al ga kijken. Nee, alles moet wel kloppen inderdaad. De boom moet staan, de gordijnen dicht en dan in pyjama op de bank. Met die film is het kerstseizoen voor mij geopend.” 

9. En hoe vier je het?

“Kerst draait voor mij om samen zijn. Kerstfilms kijken, spelletjes spelen, op je sloffen en wat lekkers erbij. Wij vieren altijd kerstavond met mijn ouders en schoonouders, al wordt het dit jaar een andere kerst omdat mijn moeder een paar jaar geleden is overleden. Nu was het de afgelopen twee jaar al wat anders omdat ze ziek was, maar voor dit jaar is het dus even zoeken. Op tweede kerstdag spreken mijn man en ik vaak af met vrienden die net als wij geen verplichtingen meer hebben. Soms met een dobbelspel en gekke cadeautjes, maar altijd met goed eten.” 

10. Wat doe je liever: kinderfilms of acteren voor volwassen?

“Of ik nou een film maak voor volwassenen of voor kinderen, ik kan het kind van mezelf overal in kwijt. Juist de afwisseling vind ik erg leuk. Ik zoek graag de grens op van de geloofwaardigheid. En daarbij zijn kinderen gewoon een heel leuk en goudeerlijk publiek. En dankbaar, want je wordt hun held. Arjan Ederveen is nog steeds mijn held namelijk, net als Tosca Niterink.”

11. En jij bent graag de held?

“Tuurlijk! Jij niet dan?”

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!