• BN'ers
  • Ophef
  • Jinek

Eva Jinek maakt gehakt van Matthijs van Nieuwkerk: ‘Dit is wie jij bent’

Eva Jinek Matthijs van Nieuwkerk

Eva Jinek maakt haar eigen dagelijkse talkshow, maar ze heeft nul begrip voor Matthijs van Nieuwkerk die achter de schermen bij De Wereld Draait Door zich regelmatig als een nachtmerrie gedroeg. Bij Qmusic noemde ze het vandaag een “in en in triest, naar verhaal”. Ze vreest dat het afstraalt op de hele televisie.

Compassie richting Matthijs

Mattie Valk vroeg Eva om haar mening omdat ze in een vergelijkbare situatie zit als Matthijs bij DWDD. De Volkskrant publiceerde in november een explosief artikel waarin tientallen ex-medewerkers de presentator beschuldigden van grensoverschrijdend gedrag. Hij schold personeel uit en mensen vlogen om de minste dingen de laan uit. Is er iets van compassie richting Matthijs?”, aldus Mattie aan Eva.

Ik denk er echt persoonlijk fundamenteel anders over’’, antwoordt ze. Het is overal in de maatschappij. Ik snap dat het extra interessant is om te zien als het gaat over het gezicht van een tv-programma waar iedereen van houdt, dat vijftien jaar naar binnen is gekomen en we allemaal enorm hebben gewaardeerd. Maar ik blijf erop terugkomen dat ik niet begrijp dat je zo met iemand omgaat.’’ Sommige DWDD-collega’s hebben de verhalen achter de schermen bevestigd, terwijl andere vrienden van Matthijs zich opvallend stil houden.

‘Dit is wie jij bent’

Je collega’s als stront behandelen maakt je programma absoluut niet beter, vindt Eva. Uiteindelijk moet je met jezelf in bed liggen ‘s avonds. Daar is geen tv-camera bij, er is geen cv dat naast je ligt. Jij ligt met jezelf in bed. Dit is wie jij bent als er niet iemand zit te kijken.’’

Eva schreeuwt nooit tegen iemand

Mattie vraagt ook of Eva weleens schreeuwt tegen haar redacteuren. Ze heeft zeker “naar zichzelf gekeken” toen het nieuws brak. Maar ik heb dat nooit gedaan, ik heb nog nooit tegen iemand geschreeuwd.

Overigens heeft Jinek “altijd leuke ervaringen” gehad wanneer ze aanschoof bij De Wereld Draait Door. Ze twijfelt nog of Matthijs van Nieuwkerk kan terugkeren na deze klap. De presentator brak met BNNVARA dat twijfelde aan de oprechtheid van zijn excuses na het Volkskrant-artikel.