Boomhut Battle

Veronica Superguide logo
Boomhut Battle

EO-kinderprogramma onder vuur; mag dit wel?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Het immer degelijke, verbindende en Gods-gezinde imago van omroep EO loopt een (klein) deukje op. Volgens NRC hebben ondernemers namelijk meebetaald aan één van hun programma's, kindershow Boomhut Battle!

Dat onthulde NRC waarna het Commissariaat voor de Media (CvdM) meteen met een onderzoek begon.

Schimmig

Het kinderprogramma Boomhut Battle (veel onschuldiger dan de kids-shows van vroeger) werd vorig jaar uitgezonden op NPO 3. In deze kluswedstrijd voor kinderen moeten vier teams luxe boomhutten bouwen op verschillende campings in Drenthe. De provincie Drenthe droeg financieel bij aan Boomhut Battle. Het gaat om 302.000 euro, blijkt uit het EO-jaarverslag. Op zich zou dat nog wel kunnen: overheidsinstellingen mogen onder strikte voorwaarden programma's van de publieke omroep financieren. Maar, nu komt het: Drentse campingeigenaren blijken ook aan het project te hebben bijgedragen...

Boomhut Battle

"Op tv lijkt het alsof de kinderen en hun ouders zo ongeveer alleen een hut bouwen. De grap is – en dat weet iedereen: dat kan natuurlijk helemaal niet", verklapt Bert van der Linde, één van de ondernemers, in de krant. Hij huurde zélf een aannemer in en draaide dus ook zelf op voor alle kosten. Deze Bert benadrukt wel dat er geen sprake is van betalingsverkeer tussen omroep, producent en camping-eigenaar. "Ik heb de aannemer rechtstreeks betaald."

Reactie EO

Vervolgens wekt NRC de suggestie dat de ondernemers zich ook inhoudelijk bemoeiden met - bijvoorbeeld - het uiterlijk van de boomhutten, die sinds de opnames verhuurd worden als verblijf- of vergaderplek. "De omroep zelf is stellig: in het cofinancieringscontract met de provincie is vastgelegd dat 'financiers geen inhoudelijke bemoeienis hebben en dat alleen de omroep (eind)redactie voert'". aldus NRC, die de EO om een reactie vroeg.

Lees verder