• TV

'Echt schrikken' voor de NPO na Nederland - Qatar: 'Dit gaat kijkcijfertechnisch echt niet goed'

Door Robin Heerkens
Louis van Gaal

Het derde en laatste groepsduel van het Nederlands elftal op het WK voetbal trok dinsdagmiddag ruim 3,8 miljoen kijkers op NPO 1. Een flink stuk minder dan de eerste twee wedstrijden die rond de 4,3 miljoen kijkers trokken, meldt Stichting KijkOnderzoek. Volgens kijkcijfergoeroe Tina Nijkamp is dit "echt schrikken" voor de NPO.

Als 3,8 miljoen mensen ergens naar kijken, kun je moeilijk roepen dat het WK Voetbal niet leeft. Toch moest Tina Nijkamp, oud-directeur van SBS6, even twee keer met de ogen knipperen toen ze deze cijfers zag. De tijden dat het halve land voor de buis zit, lijken voorbij. "Oei. Dit gaat kijkcijfertechnisch echt niet goed", stelt ze in haar dagelijkse kijkcijferduiding op Insta. "‘Slechts’ 3,8 miljoen kijkers voor het Nederlands elftal. Dat is echt schrikken. Jeeminee. Niet eens 4 miljoen kijkers zoals bij de vorige twee wedstrijden."

Reclame-inkomsten krijgen flinke klap

Als tv-kenner weet Tina precies hoe het zit met reclame-inkomsten. Die vallen volgens haar flink tegen. "Ook de mensen van de STER zullen drie keer moeten kijken: de reclamespots zullen op minimaal 5 miljoen kijkers verkocht zijn vermoed ik. Eén spotje kost namelijk 42.830 euro rondom de groepswedstrijden van het Nederlands elftal." De kijkcijferkenner schat het verlies hoog in. "Ik vermoed dat deze wedstrijd rond de 200 tot 250 duizend euro minder heeft opgeleverd."

Hoe komt het dat er zo 'weinig' mensen keken naar Nederland - Qatar?

"Nederland – Qatar gaat de boeken in als de lineair slechtst bekeken wedstrijd op een WK- of EK-toernooi van deze eeuw, of misschien zelfs wel ooit", weet Tina. Maar hoe komt dit eigenlijk? Waarom zouden er zo 'weinig' mensen naar hebben gekeken? "Het vroege tijdstip van 16.00 uur helpt niet, dat het een gewone dinsdag is ook niet, dat het in Sinterklaas-tijd is niet, dat veel mensen op hun laptop of via de app kijken ook niet. Maar dan nog."

Komende zaterdag staat Nederland wéér om 16.00 uur op het veld. Maar omdat het nu om de knockoutfase gaat én omdat het op een zaterdag is, verwacht ook Tina er meer van. "Gelukkig nu de knock-out-fase, dus dan zal Nederland – Verenigde Staten zaterdag om 16.00 uur toch wel boven de 5 miljoen uitkomen?"