'Dummie de Mummie-muziek behoort tot beste filmmuziek ter wereld van 2017'

Veronica Superguide logo
'Dummie de Mummie-muziek behoort tot beste filmmuziek ter wereld van 2017'

'Dummie de Mummie-muziek behoort tot beste filmmuziek ter wereld van 2017'

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Muziek en film: een gouden combinatie. Zo kunnen we niet aan Pink Panther denken zonder het beroemde deuntje te neuriën en herkent iedereen binnen twee seconden de soundtrack van Star Wars. Aan het rijtje fantastische soundtracks moeten we nu ook de muziek van Dummie de Mummie 3 toevoegen. Ja, dat lees je goed.

Critici

Jonathan Broxton, voorzitter van de International Film Music Critics Association, publiceert elk jaar een toonaangevende lijst op zijn blog waarin hij de beste filmmuziek van het afgelopen jaar bekend maakt. En geloof het of niet: de soundtrack van de Nederlandse familiefilm Dummie de Mummie 3 van de Nederlandse componist Matthijs Kieboom heeft een plekje op die lijst bemachtigd.

“De 32-jarige Matthijs Kieboom heeft zichzelf het afgelopen decennium bewezen als een van de beste en meest getalenteerde jonge componisten van Nederland”, schrijft Broxton. “Wat opvalt aan de soundtrack van Dummie 3, is dat het zo’n intelligente score is. Het zou heel eenvoudig zijn geweest om voor een derde deel in een reeks familiefilms een paar ‘mickey mouse’-melodietjes achter elkaar te plakken en dat wat klaar te geven met een paar Egyptische details. In plaats daarvan heeft Kieboom zich muzikaal gefocust op de emotionele zoektocht van Dummie naar zijn ouders en de heimwee naar zijn thuisland.” Matthijs, die de afgelopen tien jaar meer dan veertig soundtracks maakte, wordt nu een 'componist om in de gaten te houden' genoemd door één van de belangrijkste critici. Steek die maar in je zak, Matthijs! 

Dummie de Mummie

Dummie de Mummie en de Tombe van Achnetoet is het derde deel in de filmreeks gebaseerd op de boeken van Tosca Menten. In de laatste film van de trilogie heeft Dummie (Yahya Gaier) heimwee en wil hij terug naar Egypte om het graf van zijn ouders te zoeken, zodat hij afscheid van hen kan nemen. Klaas (Roeland Fernhout) ziet die reis helemaal niet zitten. Maar als Dummie toch een paspoort weet te regelen, vertrekken Klaas, Goos (Julian Ras) en Dummie naar Egypte.

Lees verder