Draaien kwetsbare ouderen op voor de bezuinigingen in de zorg?

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Draaien kwetsbare ouderen op voor de bezuinigingen in de zorg?

Draaien kwetsbare ouderen op voor de bezuinigingen in de zorg?

|
|

Laatste update:

Draaien kwetsbare ouderen op voor de miljardenbezuinigingen in de zorg? Dat is het centrale thema van het Nationaal Zorgdebat dat Omroep MAX maandag 23 januari om 20.25 uur op NPO 2 uitzendt.

Het debat wordt gepresenteerd door Elles de Bruin en Cees Grimbergen en wordt live uitgezonden vanuit het Westfriesgasthuis in Hoorn.

Onbetaalbaar

Bijna 11 miljard werd de afgelopen jaren bezuinigd in de zorg. Veel Nederlanders vrezen dat de zorg voor hen onbetaalbaar wordt. Toeslagen gingen omlaag, het eigen risico omhoog en voor veel hulp thuis of in het verpleeghuis geldt een forse eigen bijdrage.

Bezuinigingen

Volgens het kabinet Rutte zijn drastische bezuinigingen nodig om de ouderenzorg betaalbaar te houden. De afgelopen jaren werden daarom honderden verzorgingshuizen gesloten of omgevormd tot verpleeghuizen. Mensen moeten het langer thuis zien te redden, met hulp van dierbaren of buren. Wat in een stijgend aantal gevallen leidt tot schrijnende situaties, zo melden veel thuiszorgorganisaties.

Steeds meer mensen zien af van noodzakelijke zorg, volgens huisartsen. Greetje van Rijn uit Enkhuizen is een van hen. Ze heeft kanker gehad en lijdt aan artrose. “Ik ga nu al een paar jaar niet meer op controle. Als ik de specialist een hand geef, ben ik al een paar honderd euro verder”, zo vertelt ze.

Nationaal Zorgdebat

Hoe staat de zorg in Nederland er anno 2017 voor? Wat gaat er goed, maar wat moet absoluut beter? Hoe veel heeft Nederland over voor de zorg aan kwetsbare ouderen? En hoeveel is er nodig?

Dat wordt allemaal besproken in het Nationaal Zorgdebat, met bezorgde burgers en bezielde zorgmedewerkers, mooie portretten van de dagelijkse praktijk, goede gesprekken en stevige discussies. Tot slot is er ruimte voor vragen en opmerkingen van kijkers.

Je ziet het Nationale Zorgdebat vanavond live om 20.25 uur op NPO 2.

Lees verder