Rico Verhoeven

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Rico Verhoeven
TV

Dit is waarom Nederland een kickboksland is

|
|

Laatste update:

Tulpen, wiet, kaas, schaatsen, kickboksen. Je hebt maximaal vijf woorden nodig om Nederland te beschrijven. Nu Videoland de komende jaren alle GLORY-wedstrijden uitzendt, worden we daar weer eens aan herinnerd. 

 

Tekst: Nick Dijkman

In het westen

De beste sumoworstelaars komen uit Japan, in Noorwegen grossieren ze in langlaufmedailles en in het kickboksen is Nederland een toonaangevend land. Van Semmy Schilt, Ernesto Hoost tot Peter Aerts en de huidige ster Rico Verhoeven. “Dat komt omdat wij in de jaren zeventig het kickboksen in het westen hebben geïntroduceerd. Daarvoor was de sport alleen in Azië, in Japan en Taiwan, populair,” weet Dennis Kornman, die acht jaar lang als producer werkzaam was voor kickboksorganisatie GLORY en betrokken is bij twee vechtsportpodcasts: Vechtersbazen en De Gouden Kooi Podcast. “We waren een voorloper, hadden een voorsprong en hebben die nooit meer weggegeven. Al hebben andere landen de kunst intussen goed afgekeken.

Early adopter

Het gevolg van ‘onze’ rol als ‘early adopter’ zijn de vele kickboksscholen in stadsdelen en dorpen. Het is laagdrempelig, je kunt er op de fiets naartoe. Op die manier wordt talent gestimuleerd. “En herkent,” vult Kornman aan. Wat ook meespeelt is de ineenstorting van de bokssport. Na Arnold Vanderlijde en Regilio Tuur zijn er nauwelijks nog rolmodellen boven komen drijven, waardoor onze kickbokslegendes ook een voorbeeld voor boksers werden. “In het boksen is nauwelijks geld te verdienen, terwijl je in het kickboksen al snel een leuk zakcentje kunt verdienen,” zegt Kortman. ‘Heel veel jongens met talent zijn ook van het boksen naar het kickboksen overgestapt. Dat maakt de vijver waaruit je kan putten veel groter. Daarnaast zijn er veel meer kickboks-evenementen, dat zorgt voor veel onderlinge concurrentie. En als er onderlinge concurrentie is maak je elkaar beter en stijgt het niveau. Wat dat betreft houdt alles verband met elkaar.”

Knokken

Als ontdekker van Amsterdammer Badr Hari is kickbokstrainer Mike Passenier een grote naam in de Nederlandse kickbokswereld. Daarnaast begeleidde Passenier ook Gokhan Saki, Murthel Groenhardt en Melvin Manhoef naar de absolute wereldtop. Stuk voor stuk jongens van de straat. “Als je niet in weelde opgroeit en in je jonge en vormende jaren minder te besteden hebt, leer je letterlijk en figuurlijk knokken,” zegt Passenier. “Dat maakt de stap naar kickboksen kleiner.”

Om de continuïteit van de kickbokssport in ons land te waarborgen is er volgens Passenier ook een belangrijke rol voor de media weggegeld. “Door deal van GLORY en Videoland wordt de sport nu weer zichtbaar, dat is wel een tijdje anders geweest. Door Videoland heb je kans dat kinderen eerder geconfronteerd gaan worden met kickbokssport en denken: ik ga ook naar de sportschool om de hoek en meld me aan voor een kickbokstraining.”

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast-apps.

Lees verder