Dit is de latenight-tip van vandaag: The Sixth Sense

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Dit is de latenight-tip van vandaag: The Sixth Sense

Dit is de latenight-tip van vandaag: The Sixth Sense

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

De film haalde wereldwijd de top tien van meest opbrengende films. Een ijzingwekkend gegeven, een knap geconstrueerd verhaal en fantastisch spel van Bruce Willis en de met een Oscarnominatie beloonde Haley Joel Osment waren genoeg. Dat én het verrassende einde natuurlijk.

"I see dead people"

Kinder-psycholoog Malcolm Crowe (Bruce Willis) is bijna een jaar nadat hij werd neergeschoten door een ex-patient nog niet helemaal met zijn hoofd erbij. Als hij Cole (Haley Joel Osment) als patientje krijgt verandert alles. Cole is een apart mannetje. Extreem nerveus en té volwassen voor zijn leeftijd. Als Malcolm schrammen en blauwe plekken op het mannetje ontdekt, denkt hij eerst aan mishandeling. Beetje bij beetje weet hij het vertrouwen van Cole te winnen, tot deze zijn afschuwelijke geheim prijs geeft: Hij ziet dode mensen. Geesten.

In de eerste instantie gelooft Malcolm hem niet en hij denkt dat Cole misschien zelfs last heeft van schizofrenie. In de loop van het verhaal ziet hij dat Cole de waarheid spreekt en gaan de twee proberen Cole's probleem op te lossen.

Recensie

Een ijzingwekkend gegeven, een knap geconstrueerd verhaal, fantastisch spel én het inmiddels legendarische einde. Osment is een knaapje met psychische problemen. Kinder-psycholoog Willis neemt Osments bewering dat hij geesten kan zien net zo min serieus als zijn omgeving, maar raakt er van overtuigd dat het jochie misschien toch de waarheid vertelt. Regisseur/scenarist Shymalan vervalt nergens in effectbejag, maar weet een hoge kippenvelgraad te veroorzaken.

Dit meesterwerk van filmmaker M. Night Shyamalan zie je vanavond om 22:10 op Net5.

Lees verder