Dit is de latenight-tip van vandaag: Grizzly Man

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Dit is de latenight-tip van vandaag: Grizzly Man

Dit is de latenight-tip van vandaag: Grizzly Man

|
|

Laatste update:

Indrukwekkende documentaire over dierenbeschermer Timothy Treadwell en zijn vriendin Amie Huguenard waarvan in oktober 2003 de stoffelijke resten werden gevonden vlakbij hun kampeerplaats in het Katmai National Park and Reserve in Alaska. Ze waren ernstig toegetakeld en opgegeten door een grizzlybeer en werden daarmee de eerste geregistreerde slachtoffers van een aanval van een beer in het park.

Berenvriend

In deze betoverende film richt regisseur Werner Herzog zich op het leven en de dood van grizzlybeerexpert Treadwell. Treadwell leefde dertien zomers lang ongewapend tussen beren en legde de laatste vijf seizoenen van zijn avonturen in de wildernis vast op film. Hij gaat niet alleen in op het mysterie van de wildernis, maar ook op het mysterie van de menselijke natuur als hij de laatste vijf jaar van Treadwell in de wildernis in kaart brengt. 

Herzog maakt gebruik van Treadwells documentaire beelden om een genuanceerd portret te schilderen van een complexe en boeiende persoonlijkheid, terwijl hij daarbij ook de grotere kwestie van de ongemakkelijke relatie tussen mens en natuur aan de kaak stelt.

Recensie

Sommige mensen verklaarden hem voor gek, en na het zien van Grizzly Man moeten we inderdaad constateren dat er een flinke streep door Timothy Treadwell liep. Deze man bracht dertien zomers in Alaska door tussen de grizzly-beren. ‘Om ze te beschermen’, zegt-ie zelf. Maar áls er dan stropers komen, doet Treadwell helemaal niks! Het is vergeefs wachten op de geluidsband waarop Treadwell door een door hem zo geliefde beer verscheurd en opgepeuzeld wordt. Dat vond regisseur Herzog respectloos.

Je ziet Grizzly Man vanavond om 23:25 op NPO 2.

Lees verder