Dit is de latenight-tip van vanavond: Cloud Atlas

Veronica Superguide logo
Dit is de latenight-tip van vanavond: Cloud Atlas

Dit is de latenight-tip van vanavond: Cloud Atlas

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

In deze epische film van de Wachowski's zijn zes verhalen die zich in verschillende tijden en op verschillende plaatsen afspelen onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Zes verhalen in één

Het eerste verhaal speelt zich rond 1850 af, terwijl het laatste verhaal zich honderden jaren in de toekomst afspeelt. Het is een episch verhaal van menselijkheid waarin de acties en de gevolgen van onze levens impact hebben op een ander door middel van het verleden, het heden en de toekomst wanneer één ziel omgevormd wordt van een moordenaar tot een verlosser en één enkele daad van vriendelijkheid ervoor zorgt dat eeuwen later een revolutie ontketend wordt.

Van de makers van The Matrix

De verfilming van de gelijknamige bestseller van David Mitchell uit 2004 werd geregisseerd door de Wachowski's (bekend van The Matrix) en Tom Tykwer (Lola rennt). De geweldige cast, soms haast onherkenbaar dankzij de indrukwekkende make-up, bestaat uit onder anderen Tom Hanks, Halle Berry, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Jim Broadbent, Hugh Grant, Doona Bae en Susan Sarandon.

Recensie

Middels de zes verhalen in Cloud Atlas wordt een blik geworpen op de mensheid en hoe wij omgaan met onze wereld en elkaar; van het verleden in 1849, 1936 en 1973 via het heden tot de toekomstvisies van 2144 en de 24ste eeuw. Ieder verhaal is een film op zich, maar er worden allerlei dwarsverbanden gelegd. Zoals de verhalen in het gelijknamige boek ieder een eigen schrijfstijl kregen, zo beslaat iedere verfilming een andere filmgenre. 

Terwijl de regie werd verdeeld over drie mensen, moesten de acteurs extra hard aan de bak in dubbelrollen en dat zorgt voor frappante uitdossingen. Het ene verhaal is boeiender dan het andere. Aan de acteurs ligt het niet, maar het ene verhaal raakt je gewoon meer en sneller dan het andere. Ondanks de duur van bijna drie uur kijkt de film lekker weg, alsof je voor de televisie zit te zappen. Je krijgt echter iedere keer dezelfde boodschap voor de kiezen, en voor het geval je die tóch niet hebt begrepen, wordt die aan het eind nog eens expliciet onder woorden gebracht. Maar daarvoor hoef je het boek natuurlijk niet te verfilmen.

Je ziet Cloud Atlas vanavond om 23:10 op NPO 3.

Lees verder