Dit is de beste film op tv vanavond: The Kingdom

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Dit is de beste film op tv vanavond: The Kingdom

Dit is de beste film op tv vanavond: The Kingdom

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Dit was één van de eerste films die de spanning tussen de Arabische en Amerikaanse wereld in beeld bracht. En dat mag heel letterlijk worden genomen, want de regisseur heeft er voor gekozen om vooral een zinderend actiespektakel af te leveren, in plaats van een politieke thriller.

Zand, hitte en taalproblemen

Jamie Foxx speelt de ervaren FBI-agent Ronald Fleury in een thriller over het moeizame onderzoek naar een bloedige aanslag op Amerikanen in Saoedi-Arabië. Het onderzoek wordt gehinderd door zand, hitte en taalproblemen, maar de belangrijkste hinderpaal is het cultuurverschil. Dit wordt onder andere veroorzaakt door het verschil in mentaliteit. In Amerika kun je er ook in een subtiel justitieel onderzoek 'hard tegenaan gaan', in Saoedi-Arabië moet je rekening houden met allerlei kleine en grote fijngevoeligheden.

Onder deze omstandigheden krijgen Ronald Fleury en zijn team een harde noot te kraken. Het onderzoek wordt nog iets moeizamer als blijkt dat de Saoedische autoriteiten Fleury en zijn medewerkers voor geen cent vertrouwen. Voor hen is de aanslag op het Amerikaanse kamp een Saoedische kwestie waarvoor geen buitenlandse hulp nodig is en zeker geen hulp van niet-moslims.

Recensie

Regisseur Berg heeft er voor gekozen om vooral een zinderend actiespektakel af te leveren, in plaats van een politieke thriller. Plaats van actie: Riyad, Saudi-Arabië, waar een bomexplosie een groot aantal Amerikaanse slachtoffers maakt. De film heeft een hoge amusementswaarde en veel strak geschoten actiescènes, maar veel politieke diepgang hoef je niet te verwachten. Daarvoor zijn de personages te stereotype en is de morele verontwaardiging net iets te eenzijdig.

The Kingdom zie je vanavond om 20:30 op Veronica.

Lees verder