Dit is de beste film op tv vanavond: Michiel de Ruyter

Veronica Superguide logo
Dit is de beste film op tv vanavond: Michiel de Ruyter

Dit is de beste film op tv vanavond: Michiel de Ruyter

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Intriges, samenzweringen, spectaculaire zeeslagen tegen de Engelsen met De Ruyter als aanvoerder van de Nederlandse vloot en de dubieuze rol van de Oranjes.

Zeeheld

Halverwege de 17e eeuw is Nederland een van de grootste zeevarende naties ter wereld. Na het overlijden van de legendarische admiraal Maarten Tromp, is Michiel de Ruyter zijn gedoodverfde opvolger. In diverse zeeslagen heeft De Ruyter getoond dat hij een briljant strateeg is. Met een ingenieuze strategie weet hij op spectaculaire wijze de Engelse vloot te verpletteren.

Bij het volk is hij ongekend populair, maar onderlinge complotten en samenzweringen leiden tot conflicten tussen de regerende macht en de aanhangers van prins Willem III. De Ruyter en zijn gezin dreigen het slachtoffer te worden van een politiek steekspel waarin hij op een onmogelijke missie wordt gestuurd.

Cast en recensie

Als de enige pure actieregisseur die we in Nederland hebben, was Roel Reiné ook de enige serieuze kandidaat om dit meer dan gemiddeld op het spektakel leunende historische drama tot een goed einde te brengen. En het mag gezegd: hij klaart de klus, en niet alleen op het actievlak. Oké, de hele carrière van Michiel de Ruyter als admiraal zonder wringen in de toch niet krappe twee en een half uur krijgen, is niet volledig gelukt. En bij de zeeslagen vertrouwt Reiné vaak op dezelfde visuele trucs. Maar de lijvige materie, van politieke omlijsting tot strategie op zee, wordt aantrekkelijk en helder gepresenteerd. En met de menselijke component zit het, vooral dankzij de sterke titelrol van Frank Lammers, ook wel goed.

Naast Lammers als de Nederlandse zeeheld spelen ook Egbert Jan Weeber, Rutger Hauer, Charles Dance, Barry Atsma, Lieke van Lexmond, Tygo Gernandt en Nils Verkooijen een rol in deze epische oorlogsfilm van eigen bodem.

Michiel de Ruyter zie je vanavond om 20:20 op NPO 1.

Lees verder