Dit is de beste film op tv vanavond: Billy Elliot

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Dit is de beste film op tv vanavond: Billy Elliot

Dit is de beste film op tv vanavond: Billy Elliot

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

In deze feelgoodfilm wisselt tiener Billy Elliot (Jamie Bell) tegen de wil van zijn vader en broer zijn bokshandschoenen in voor een balletpakje.

Ballet vs. boksen

De elfjarige Billy Elliot (Jamie Bell) is de zoon van een mijnwerker en woont samen met zijn vader, broer en oma in een achterstandwijk in het noorden van Engeland. Van zijn vader krijgt hij geld voor wekelijkse bokslessen. Iedere week volgt Billy deze trouw, maar een talent blijkt hij alles behalve. Wanneer er ook een balletklas van de sportzaal gebruik komt maken, gaat er een nieuwe wereld voor hem open.

Geloof in jezelf

Zijn liefde voor muziek en dans wordt aangewakkerd en het duurt niet lang of hij is de eerste en enige jongen die zich bij het balletgroepje aansluit. Juf Wilkinson (Julie Walters) ziet in hem een talent. Nu moeten alleen Billy's vader en broer nog worden overtuigd.

De film ontving drie BAFTA's voor beste film, beste acteur Jamie Bell en beste vrouwelijke bijrol van Julie Walters.

Recensie

Ballet? Dat is toch voor meisjes en mietjes. Zo denken Bells vader Lewis en broer Draven erover. Daarom zit Bell op boksles, maar die sport vindt hij niks. Hij volgt stiekem balletles bij mevrouw Walters. Walters ziet Billy’s talent en wil hem naar een professionele dansschool sturen. Maar Billy’s vader en broer, allebei gepokt en gemazeld in de mijnen, gruwen bij die gedachte. Het verhaal stelt niet zo bar veel voor, is zelfs vrij cliché, typisch Brits feelgoodmateriaal met een flinke dosis humor.

Je ziet Billy Elliot vanavond om 21:15 op Eén.

Lees verder