Scène uit Dumbo op Disney+

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Scène uit Dumbo op Disney+

Disney+ waarschuwt voor ‘racisme’ in Peter Pan en Dumbo

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Sinds deze week laten wij Netflix even links liggen want Disney+ kwam eindelijk (officieel) uit. Er zijn veel nieuwe films en topseries zoals The Mandalorian op gezet, maar er is nóg iets dat Disney+ gaat toevoegen: racisme-waarschuwingen. 

Amerikanen die sinds deze week óók Disney+ konden bekijken, krijgen al zo'n waarschuwing te zien. Het gaat daar om een extra regel uitleg bij Disney-klassiekers als DumboThe Aristocats en Peter Pan. Die wijst de kijker op verouderde personages of verhaallijnen die tegenwoordig als beledigende stereotypen worden beschouwd. "It may contain outdated cultural depictions."

Disney+ waarschuwt voor ‘racisme’ in Peter Pan en Dumbo

Ook in Nederland

Disney+ besloot om deze waarschuwing ook door te voeren bij Nederlandse abonnees, zo onthulde een woordvoerster vandaag aan De Telegraaf. Nu is de 'disclaimer', waar je hierboven een voorbeeld van ziet, alleen nog in Amerika te zien. Het is de bedoeling dat de films met daarin verouderde culturele representatie ná het weekend ook op de Nederlandse Disney+ zo'n waarschuwing meekrijgen. 

Scène uit Peter Pan

Disney+ waarschuwt voor ‘racisme’ in Peter Pan en Dumbo

Racisme in Disney-films

Vooral de wat oudere Disney-films lagen de laatste jaren hevig onder vuur vanwege kenmerken, personages of verhaallijnen die de meeste mensen nu als racistisch beschouwen. Een nieuwe studie wees er eerder dit jaar ook al op. “Aladdin zelf – de good guy – is wat lichter getint. Jafar – de slechterik – is wat donkerder. Dit zie je ook zo terug in The Lion King, waar Scar donkerder is dan Mufasa.” Lees hier meer over dat onderzoek

Lees verder