Disney haalt Halloweenkostuum uit winkel na ophef

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Disney haalt Halloweenkostuum uit winkel na ophef

Disney haalt Halloweenkostuum uit winkel na ophef

|
|

Laatste update:

Disney heeft een verkleedpak uit zijn webshop gehaald na beschuldigingen van racisme. Het gaat om een kostuum waarin kids langs de deuren konden verkleed als Maui, het personage uit de film Moana dat wordt ingesproken door Dwayne Johnson.

“Huidskleur is geen verkleedaccessoire”

Het pak bestond onder andere uit een shirt met lange mouwen en legging, waarmee de getatoeëerde bruine huid van Maui gecreëerd werd. Op de outfit werd boos gereageerd door mensen die van mening zijn dat een huidskleur geen verkleedaccessoire is.

Excuses

In een statement liet Disney woensdag weten dat het betreurt mensen te hebben beledigd. "Het team achter Moana heeft er veel zorg ingestoken de Polynesische cultuur waarop de film geïnspireerd is te respecteren. We bieden onze excuses aan en halen het kostuum van de websites en uit de winkels."

Halfgod met obesitas

Eerder was er al ophef over de film over het forse postuur van Maui. "In verhalen die in onze cultuur al generaties lang verteld worden is hij een sterke, belangrijke en goddelijke persoon,” zei Will Ilolahia van de Pacific Island Media Association tegen Waatea News. "Dat hij nu afgebeeld wordt als iemand met obesitas is een typisch Amerikaanse stereotypering.”

Moana

Animatiefilm Moana, die in Europa Vaiana zal heten, gaat over een jonge prinses in de Stille Zuidzee, die onderweg naar een geheim eiland de legendarische halfgod Maui ontmoet. De film draait vanaf 30 november in de Nederlandse bioscopen.

Lees verder