Mickey Mouse

Veronica Superguide logo
Mickey Mouse
Ophef

Pixar-medewerkers klappen uit de school: 'Disney eiste schrappen lhbti-verhalen in films'

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Disney heeft in diverse films van Pixar voorkomen dat er lhbti-verhalen en -personages inzaten, zo claimen queer medewerkers van studio Pixar, die onder het Disney-concern valt, in een explosieve brief die vakblad Variety in handen kreeg.

In de brief uiten medewerkers hun ongenoegen over het feit dat Disney weigert de omstreden 'Don't say gay'-wet te vooroordelen die binnenkort in Florida wordt ingevoerd. Die wet maakt het mogelijk scholen aan te klagen als zij seksuele oriëntatie en genderdiversiteit bespreken. De wet zet veel kwaad bloed bij niet-conservatieven. Onder meer president Joe Biden heeft de wet al veroordeeld. Disney is, vanwege de vele attractieparken, een van de grootste werkgevers in Florida.

Lhbti-medewerkers slaan terug

De lhbti-medewerkers van Pixar schrijven in hun brief aan de top van Disney dat zij er genoeg van hebben dat Disney zegt pro-gay te zijn, terwijl het bedrijf dat in de praktijk niet waarmaakt. "Bijna elk moment van openlijke homoseksuele genegenheid is uit Pixarfilms gehaald", schrijven zij. "Ook als er zware kritiek op dit besluit kwam door de creatieve teams en de leiding van Pixar." Pixar was de afgelopen decennia natuurlijk verantwoordelijk voor grote animatie-klappers als Toy StoryFinding Nemo en The Incredibles je vindt ook de nodige Pixar-films in onze lijst met beste films op Disney+.

Praten met de gouverneur

"Wij bij Pixar geloven erin dat het vertellen van diverse verhalen bijdraagt aan meer lhbti-tolerantie", schrijven de medewerkers in de brief. "Wij hebben gezien dat verhalen die wij hierover wilden vertellen na evaluatie van Disney waren geschrapt of teruggebracht tot een kruimel."

De medewerkers van Pixar reageren met de brief op eerdere uitspraken van Disney-topman Bob Chapek. Die weigert de wet te veroordelen maar claimt wel dat Disney de lhbti-gemeenschap gunstig gezind is. Hij stelde maandag dat het bedrijf zijn best doet de queer-gemeenschap onder de aandacht te brengen door het "maken van zeer inclusieve, inspirerende content". De Pixarmedewerkers weerspreken deze claim van Chapek nu dus. En gelukkig zijn er ook genoeg acteurs die dan maar zélf zorgen voor meer gay bij Disney!

Disney beloofde woensdag 5 miljoen dollar (omgerekend zo'n 4,5 miljoen euro) te doneren aan de Human Rights Campaign en andere organisaties om de rechten van lhbti'ers te beschermen. Ook beloofde Chapek "in gesprek te gaan" met de gouverneur van Florida over de wet. Chapek wees de wet nog steeds niet expliciet af, zoals veel medewerkers van Disney, mensenrechtenorganisaties en vakbonden wel willen.

Lees verder