Disney aangeklaagd om Zootropolis

Veronica Superguide logo
Disney aangeklaagd om Zootropolis

Disney aangeklaagd om Zootropolis

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Het script van Oscarwinnaar Zootropolis lijkt verdacht veel op een verhaal van Total Recall-schrijver Gary L. Goldman dat hij tot twee keer toe bij de filmstudio pitchte.

Plagiaat?

Dat beweert Goldman althans. Het productiebedrijf waar Goldman voor werkt diende de aanklacht dinsdag in bij een rechtbank in Californië. In de papieren beschuldigt het Disney ervan er een gewoonte van te maken werk van anderen te gebruiken voor hun hitfilms. Dit zou ook zijn gebeurd bij onder meer The Lion King, Toy Story, Monsters Inc., Up en Inside Out.

Zootopia

Goldman beweert dat hij in 2000 en in 2009 besprekingen had met Disney, waarin hij twee ideeën aanbracht. Een daarvan was een project dat hij Zootopia had genoemd, de naam die Disney buiten Europa voor Zootropolis gebruikt. In de aanklacht heeft Goldman schetsen toegevoegd van personages die hij aan Disney liet zien, om te bewijzen dat die erg lijken op de uiteindelijk hoofdpersonages van Zootropolis.

Valse beschuldigingen

Disney reageerde dinsdag met een verklaring: "De rechtszaak van meneer Goldman is doorspekt met valse beschuldigingen. Het is een onfatsoenlijke poging om een film te claimen die hij niet heeft gemaakt, en daar zullen we ons overtuigend tegen verdedigen in de rechtbank."

Alhoewel het bedrag niet genoemd wordt in de papieren, zal de vergoeding die de schrijver eist niet mals zijn. Zootropolis heeft tot nu toe wereldwijd een miljard euro opgeleverd.

Zootropolis

In de animatiefilm Zootropolis sluit de optimistische officier Judy Hopps (Ginnifer Goodwin) zich aan bij de politie, waar ze ontdekt dat het niet zo makkelijk is als eerste konijn bij het politiekorps vol grote, stoere dieren. Vastberaden om zichzelf te bewijzen, grijpt ze de kans aan om een zaak op te lossen. Zelfs als dat betekent dat ze moet samenwerken met de welbespraakte, sluwe vos Nick Wilde (Jason Bateman) om het mysterie op te lossen.

Lees verder