Deze 20 films en series worden dit jaar 20

Veronica Superguide logo
Deze 20 films en series worden dit jaar 20

Deze 20 films en series worden dit jaar 20

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Video gecheckt? Hier de 20 titels die we hebben gebruikt.

Mulan

Deze film uit de Disneyfabriek is een van de meest bijzondere. Het dappere, feministische Chinese meisje Mulan vermomt zich als man om de plaats van haar krakkemikkige vader in het Chinese leger in te nemen. Oorlogszuchtige hunen hebben hun oog op het Chinese rijk laten vallen, en Mulan trekt met de brutale minidraak Mushu en een gelukskrekeltje ten strijde. Heel erg leuk, overdonderende animatie (met als hoogtepunt de veldslag) en een prachtig stijltje

Saving Private Ryan

Hoewel het tweede deel van deze onthutsende oorlogsfilm gebukt gaat onder de bekende Spielberg-sentimenten, is het eerste deel ongekend heftig. De slachtpartij van de invasie in Normandië wordt in al zijn gore details uitgelicht. Door de hectische montage en de cameravoering lijkt het alsof je er middenin zit. Die ervaring weet de rest van de film, waarin een groepje militairen onder leiding van Hanks achter vijandelijke linies een soldaat moet opsporen, nergens te evenaren.

Charmed

Een all-time classic. Drie zusjes ontdekken dat ze over magische krachten beschikken en dat ze uitverkoren zijn de wereld te beschermen tegen het bovennatuurlijke kwaad. Charmed lanceerde de carrières van Holly Marie Combs, Alyssa Milano, Rose McGowan en Shannen Doherty.

Armageddon

Een asteroïde op een ramkoers met onze aardkloot dreigt een einde te maken aan al het leven. Dus ook dat van macho-olieboorder Willis, die met zijn even stoere manschappen een spoedcursus astronaut volgt om de wereldbevolking en z’n lieve dochter Tyler van de ondergang te redden. De ene catastrofe is nog niet overwonnen of de volgende oorverdovende explosie dient zich al weer aan. Het ziet er allemaal fantastisch uit, maar het is wel erg aan de lange kant. 

Blade

Vampieren hebben de financiële en politieke wereld in hun wurggreep. En nog is dat niet genoeg voor rebelse vampier Dorff. Hij hoopt een oude vampierengod tot leven te wekken en de mensheid in een weergaloos bloedblad te storten. Eén man kan daar een stokje voor steken: Blade (Snipes). Nou ja, man: feitelijk is deze superheld half mens, half vampier. Verfrissende superheldenfilm met een meedogenloos tempo, knallende actiescènes en wervelende gevechten

Sex and the City

Hartsvriendinnen Carrie, Samantha, Charlotte en Miranda leiden elk een verschillend leven in bruizend New York, maar één ding hebben ze gemeen: hun moeizame relatie met de mannen in hun leven. Dwars door alle ups & downs kunnen de meiden altijd op elkaar rekenen.

That '70s Show

6 vrienden leven in het niemandsland van Wisconsin tijdens de jaren ’70. Het huis van Eric’s ouders staat centraal in de serie. Daar komt Eric vaak met zijn vrienden (Donna, Jackie, Steven, Fez en Kelso) bijeen. Donna is het buurmeisje, waar Eric een oogje op heeft. Steven is Kelso’s beste vriend en probeert zich altijd een beetje afzijdig te houden van de rest. Kelso is de personificatie van een oppervlakkige mooie jongen en Jackie is zijn vrouwelijke variant. En dan is er nog Fez. Hij is een student uit het buitenland. Door zijn gekke accent en obsessies voor dansen en snoep is hij vaak het pispaaltje van de groep.

The Parent Trap

Op een zomerkamp komen twee meisjes (Lohan in een dubbelrol) erachter dat ze een tweeling zijn, die apart door hun gescheiden ouders zijn grootgebracht. Om pa Quaid en ma Richardson weer bij elkaar te brengen, wisselen ze van identiteit. De schrijvers hebben zich niet in het zweet gewerkt om deze remake van de Disneyfilm uit 1961 een beetje aan te passen aan deze tijd. Het meeste is hetzelfde gebleven, waardoor deze familie-vriendelijke comedy soms nogal ouderwets overkomt.

The Powerpuff Girls

Professor Utonium wil de perfecte kleine meisjes maken, maar zijn aap Jojo zorgt voor een ongeluk waardoor het geheime ingrediënt X in de soep terechtkomt. En zo ontstaan de Powerpuff Girls: Blossom, Bubbles en Buttercup. De drie hebben er wel gelijk een aartsvijand: het aapje Jojo, dat door het ongeluk veel hersens krijgt en superschurk Mojo Jojo wordt, compleet met Japans accent.

There's Something About Mary

Pechvogel Stiller ligt jaren later nog steeds psychisch overhoop door zijn rampzalig verlopen schoolfeest. De regisserende broers Farrelly weten weg te komen met de meest smakeloze grappen, die ze nog een zweempje subtiliteit meegeven ook. Lekker foute, maar ijzersterke grappen die met een fantastische timing worden afgevuurd. Daarbij worden ze gesteund door de ijzersterke acteurs, met de onweerstaanbare Diaz als stralend middelpunt. 

Wild Things

Aan het leuke leven van decaan Dillon komt een einde wanneer Richards hem beschuldigt van verkrachting. Rechercheur Bacon heeft zijn bedenkingen, maar Richards’ steenrijke moeder Russell sleept Dillon voor het gerecht. Vanaf dit moment volgen de wendingen elkaar in steeds hoger tempo op. Toch is het onmogelijk om deze broeierige, pulpachtige thriller vol milde erotiek niet af te kijken tot het einde door het aangenaam tempo en de bijzonder sterke acteurs.

Will & Grace

Homoseksuele Will en heteroseksuele Grace delen een appartement in New York. Hij is een advocaat bij een gerenommeerd kantoor en zij is een interieur-ontwerper, die wordt 'geassisteerd' door de rijke dronkaard Karen. De flamboyante Jack McFarland is een goede vriend van zowel Will als Grace.

You've Got Mail

Het gouden duo van Sleepless in Seattle draaft weer op om zijn charmes te tonen. In deze losse, remake van de klassieker The Shop around the Corner vallen Ryan en Hanks als een blok voor elkaar. In cyberspace, wel te verstaan. In de echte wereld kunnen ze elkaar niet luchten of zien, al was het maar omdat ze concurrenten zijn. Een leuk gegeven, maar het wordt wat langdradig uitgewerkt. De muffe humor en het oubollige gedoe wordt gelukkig net op tijd geneutraliseerd door het spel.

Dawson's Creek

In het Amerikaanse dorpje Capeside wonen 3 vrienden: Dawsons, Joe en Pacey. Ze zijn al vanaf hun 5e de beste vrienden. De vriendschap veranderd als er een nieuw meisje in het dorp komt wonen, de mooie Jen Lindly. Ze ontdekken dat de kindertijd voorbij is en dat ze moeten leren omgaan met de problemen van de pubertijd.

The Big Lebowski

Bizarre humor en weirde vondsten kun je rustig aan de broertjes Coen overlaten. Hun The Big Lebowski is een zeldzaam leuke comedy, waar je maar met moeite een verhaal in kan ontdekken en waarin ze de clou van de meeste grappen schuldig blijven. En toch is het onweerstaanbaar leuk. Lapzwans Lebowski (Bridges) heeft maar één passie: bowlen. Zijn slome levens-ritme wordt ernstig verstoord als een stel gangsters hem voor de verkeerde aanziet, namelijk voor de stinkend rijke miljonair.

American History X

Norton zet in dit ijzersterke drama een sublieme rol neer als een intelligente jongeman, die zich aansluit bij een groep neonazi’s. Als hij voor een gruwelijke moord de gevangenis indraait, komt hij daar tot inzicht dat racisme en fascisme niet de oplossing zijn. Eenmaal op vrije voeten probeert hij zijn jongere broer Furlong te overtuigen van zijn nieuwe wijsheid. Het is de combinatie van de intense Norton en de energieke beelden die American History X zijn tomeloze kracht geeft.

The King of Queens

Weer een comedyclassic. Dit keer met grapjas Kevin James in de hoofdrol als pakketjesbezorger Doug Heffernan. 

A Bug's Life

Maar natuurlijk is A Bug's Life veel meer dan een antwoord op Antz, het is het jongere broertje van het baanbrekende Toy Story: 's werelds eerste volledig computer-geanimeerd speelfilm. De technieken, wizzkids en character-developers bij producent Pixar hebben zich sinds Toy Story natuurlijk stevig ontwikkeld en dat is aan de film af te zien. De shots zijn vergeleken met Toy Story veel meer naturel en dus geloofwaardiger. Om ons toch nog even aan een vergelijking te wagen tussen Antz en A Bug's Life: Antz is sterker qua stemmen, massa-scenes en andere technische uitdagingen terwijl A Bug's Life beter ontwikkelde karakters in huis heeft en in bepaalde scenes een hogere graad van geloofwaardigheid bereikt.

Two Guys, A Girl and a Pizza Place

Pete, Berg en Sharon wonen in hetzelfde gebouw. Ze hebben elkaar ontmoet op de middelbare school en zijn sindsdien goede vrienden. Berg en Pete werken naast hun studie aan Tufts University in de pizzeria Beacon Street Pizza, terwijl Sharon woordvoerder is van een chemisch bedrijf. Naast hun studie en werk, komt eveneens hun altijd rumoerige liefdesleven aan bod.

The Truman Show

De film komt optimaal tot zijn recht als je van te voren niet weet dat Carrey een onwetende acteur is in zijn eigen realitysoap, en dat hij al dertig jaar door duizenden verborgen camera’s dag en nacht bespied wordt. Deze geniale film met surrealistische trekjes ziet er luchtiger uit dan hij is. Wanneer Carrey erachter komt dat zijn hele leven doorgestoken kaart is, leidt dat tot paranoïde toestanden. Zelfs de Carrey-hater moet toegeven dat de buigzame komiek laat zien dat hij écht kan acteren.

Lees verder