De Verborgen Parel: The Expanse

Door Redactie
De Verborgen Parel: The Expanse

Naast de talloze aanraders van vrienden, social media-pagina’s en zelfbenoemd serie-experts, ben ook jij vast weleens het overzicht kwijt: welke serie moet ik nou echt gaan kijken? Dit keer:

The Expanse

Liefhebbers van sciencefiction zitten sowieso goed met The Expanse, maar ook voor personen die weinig met het genre op hebben is de serie een aanrader. Een rechercheur op een asteroïde, de kapitein van een ruimteschip en een invloedrijke diplomate op aarde raken betrokken bij een groot complot om een oorlog tussen Mars en de aarde te beginnen.

The Expanse speelt zich af zo'n 200 jaar in de toekomst. Mars is gekolonialiseerd, op dwergplaneet Ceres werken mensen om voor water en zuurstof te zorgen voor de rest van de mensheid. Hier leven ook onze hoofdpersonen, de aarde is een idyllische plek geworden. Klinkt mysterieus, toch? Wij geven je nog 8 redenen om The Expanse te gaan kijken. 

1. De nieuwe wereld is reeds compleet, als kijker val je er in en snap je er in eerste instantie niet zoveel van. Gelukkig gaat de serie niet te snel en word je stap voor stap, per aflevering geïntroduceerd in het leven op Ceres, Aarde en Mars.

2. Gelukkig voelt het vertrouwd, want je herkent de decors van titels als Total Recall, Alien, Star Trek en Blade Runner. Maar oordeel niet te snel, het is niet van hetzelfde laken een pak. In het geval van The Expanse is er ontzettend goed nagedacht over de details, beter dan bij de gemiddelde sciencefiction-serie of -film.

3. The Expanse is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van James S.A. Corey, een pseudoniem van de schrijvers Daniel Abraham en Ty Franck. De makers van de serie hebben niet zomaar de boeken vertaald op beeld, nee ze hebben de hele wereld zorgvuldig uitgedacht. Ongelooflijk knap, zeker als je bedenkt dat het budget niet al te groot was. 

4. Op Ceres, de planeet waar het zich allemaal afspeelt, hebben de mensen een eigen taaltje met bijbehorend accent. Een goed voorbeeld van de eigenheid van de serie.

5. Dan de cast. Deze bestaat uit beginnende talenten, zo nu en dan bekende gezichten (uit The Walking Dead, The Hunger Games en The Punisher), maar verder moet je het doen met een cast die je niet zo goed kent. Gelukkig spelen de hoofdpersonen zo goed, dat je geen bekende gezichten nodig hebt.

6. We noemden The Expanse in de ondertitel de sciencefiction-variant op Game of Thrones. Die vergelijking trekken we omdat er in de serie zoveel meer genres zitten dan enkel sciencefiction. Denk aan misdaad, politiek drama en de nodige dosis spanning. 

7. Met The Expanse krijgen we een kijkje in de toekomst. Technologie en wetenschap (de science in sciencefiction) staan centraal en dat is op een subtiele manier verwerkt in de serie. Neem bijvoorbeeld de telefoons, waarmee de bewoners alles kunnen. Of de medische technologie, die ook goed is uitgedacht door de makers. Bedenk wel: het wordt allemaal niet uitgelegd, het is gewoon zo en je hebt het maar te slikken. 

8. Het eerste seizoen van The Expanse staat op Netflix. Een tweede seizoen is in de VS inmiddels van start gegaan en we hopen dat het niet al te lang duurt, voordat ook beschikbaar gesteld wordt op de streamingdienst.