De Verborgen Parel: River

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De Verborgen Parel: River

De Verborgen Parel: River

|
|

Laatste update:

Naast de talloze aanraders van vrienden, social media-pagina’s en zelfbenoemd serie-experts, ben ook jij vast weleens het overzicht kwijt: welke serie moet ik nou echt gaan kijken? Dit keer: River.

River

Je kunt River zien als een mix tussen Luther en Broadchurch. Aan de ene kant lijkt het een standaard misdaaddrama: iemand wordt vermoord en een rechercheur moet het oplossen. Maar aan River zit een twist: John River ziet mensen die er niet zijn, manifestaties zoals hij ze zelf noemt. Niet in de trant van ‘I see dead people’, want het zijn geen geesten. Alles zit in zijn eigen hoofd. 

De manifestatie die hem het meest aan het hart gaat is die van zijn vermoorde  collega Stevie. Na haar dood heeft de eenzame River helemaal niemand meer. Nog triester is het feit dat hij erachter komt dat zij een ander persoon is dan hij dacht. Van zijn baas wordt hij gedwongen met een psychiater te praten. Want kan hij na alles wat hij meegemaakt heeft nog functioneren? Wij geven je nog 8 redenen om River te gaan kijken. 

1. Zoals je hierboven al kon lezen, heeft River het niet makkelijk. Je krijgt medelijden met de eenzame, doch briljante rechercheur. Zijn collega’s roddelen over zijn aandoening, die hem erg dwarszit in zijn sociale leven. Eigenlijk heeft hij niemand behalve de manifestatie van Stevie, maar zij is niet meer. 

2. De rol van John River wordt fenomenaal gespeeld door Stellan Skarsgård, de Zweedse acteur die je kent van Girl with the Dragon Tattoo, Thor, King Arthur en Pirates of the Caribbean. Gaat er geen belletje rinkelen? Stellen is ook de vader van Alexander Skarsgård (Tarzan, True Blood) en Bill Skarsgård (de nieuwe Pennywise in It).

3. Ook de andere acteurs maken indruk. Het zijn weer typisch van die Britse acteurs die je ergens (waarschijnlijk een andere serie van Britse bodem) kent. Neem Nicola Walker (Spooks, Luther), Adeel Akhtar (Utopia, The Night Manager) en de creepy Eddie Marsan (Ray Donovan). Lesley Manville (Maleficent) won een BAFTA voor haar bijrol als baas van River. 

4. River is bedacht door de schrijfster van toptitels als The Iron Lady, Shame, The Hour: Abi Morgan. Ze maakte de serie voor BBC.

5. Crimeliefhebbers kunnen hun lol op met River. In de miniserie wordt elke aflevering een nieuwe zaak behandeld, maar de rode draad is de zaak van Stevie. River wil koste wat het kost haar moordenaar vinden. Naast alle drama, is spanning dus een van de belangrijkste elementen van de serie.

6. Maar vergis je niet: River is niet voorspelbaar. In de serie zitten veel plotwendingen, waardoor je weer op een ander spoor gebracht wordt. Aan de andere kant hoef je niet bang te zijn dat het te ingewikkeld is. River is goed te volgen. 

7. De dialogen zijn reuze interessant. In River kan een gesprek over pizza zo veranderen in ingewikkelde filosofische dialogen door de vreemde hersenspinsels van River. 

8. Het eerste seizoen van River staat op Netflix en er gaan geruchten over een tweede seizoen.  

Lees verder