De Verborgen Parel: Petscop

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De Verborgen Parel: Petscop

De Verborgen Parel: Petscop

|
|

Laatste update:

In onze rubriek De Verborgen Parel richten we ons normaal gesproken op on demand. Dit keer gooien we het over een andere boeg met de huiveringwekkende, duistere en ronduit creepy YouTube-serie Petscop.

PETSCOP?

Yes, Petscop. Het wordt gepresenteerd als een Let’s Play Video. Een video waarin iemand een spel speelt en dat tegelijkertijd filmt. De gamer in kwestie heet Paul en Paul heeft een heel bijzonder spelletje gevonden genaamd Petscop. Het is een oude Playstation-game waarin een raar figuurtje zonder armen fantasiedieren moet vangen.
De catch? Bij aankoop vond Paul een mysterieus briefje met een cheatcode en een boodschap. Paul voert de code in, volgt de stappen op het briefje en de game neemt opeens een duistere wending. Weg is de kleurrijke omgeving vol vrolijke figuurtjes. Wat overblijft is een duistere wereld die je nachtmerries zal geven….

Krijg je al kippenvel? Wij geven je zeven redenen waarom je Petscop direct moet gaan volgen.

1. Het is ongelooflijk creepy

Je krijgt er slapeloze nachten van. Petscop is geen klassieke horror, dus vergeet jumpscares of een slungelige Slender Man. De serie moet het juist hebben van de ongelooflijk bekleemde sfeer en creepy vibe. Het figuurtje loopt rond in het duister en samen met de voice-over van Paul ontdek je de ondergrondse wereld van Petscop. En die is alles behalve fijn. Dat merk je al in de tweede aflevering wanneer Paul een marcabere ontdekking doet: “That’s a dead kid.”

2. Het is niet 100% fictie

Kindermishandeling en dode kinderen lijken de rode draad te zijn in Petscop. Dat is erg verontrustend, maar het is niet echt… toch? Petscop wordt gepresenteerd als een echte game, maar dat is het niet. Het heeft nooit bestaan. Toch hebben de makers zich wel degelijk laten inspireren door de werkelijkheid. Petscop zit vol met verwijzingen naar de dood van de 10-jarige Candace Tiara Newmaker, een weesmeisje dat een gewelddadige therapiesessie niet overleefde.

3. Je gaat zelf de speurneus uithangen

Omdat Petscop verwijst naar Candace Newmaker is het de vraag of er nog meer moordzaken in het verhaal zitten verstopt. Is het personage Marvin soms vernoemd naar moordenaar Marvin Gabrion? Is het dode jongetje Michael Hammond op iemand gebaseerd? Was Care een echt persoon? Het verhaal maakt van iedereen al snel een amateurdetective.

4. Petscop laat je niet los

Iedere nieuwe ontdekking in Petscop is een klein stukje van een grote puzzel. Soms is het een regel tekst, dan is het weer een naam, soms is het een geluidje op de achtergrond, een nummer, de kleur roze, de kleur paars of iets heftigs zoals een verwijzing naar een misdrijf. Het internet staat in ieder geval vol met theorieën over deze mysterieuze webserie.

5. Het verhaal loopt nog steeds

De eerste aflevering verscheen op 12 maart 2017 en het tiende filmpje werd op 31 mei gepubliceerd. Toen was het opeens maanden stil. Even leek het alsof de serie gestopt was, maar op 25 december verscheen het elfde deel. Ook nummer twaalf liet niet lang op zich wachten. Hoeveel delen er nog komen weet niemand, maar Petscop is duidelijk nog niet afgelopen.

6. Je wil weten wie dit gemaakt heeft

Als we het verhaal even loslaten, blijven we nog steeds met een hele belangrijke vraag zitten: wie heeft dit gemaakt? Zit hier soms een gamestudio achter? Of een groepje vrienden? Of misschien wel één hele creatieve gast? En is Petscop een animatieserie of misschien een viral campagne voor een nieuwe game? 

7. Het is kort

Petscop is geen volwaardige televisieserie. Er zijn dus nauwelijks afleveringen van langer dan 15 minuten. Een ding is zeker: binnen een uur kan je jezelf helemaal verliezen in deze bizarre reis.  

Lees verder