De Slimste Mens-kijkers wildenthousiast: 'de beste aflevering ooit’

Het werd vanavond een bijzondere Slimste Mens-aflevering. Publiekslieveling Erik van Looy verscheen met een oogkapje en ondanks dat de reden hiervoor bloedserieus was, zorgde zijn blessure voor een ‘kapitale uitzending’. 

Erik van Looy

Zicht kwijt

Erik van Looy, die de Belgische variant van De Slimste Mens presenteert, streedt naast Annefleur Schipper en Maya van As om de winst. Wanneer Philip Freriks vraagt waarom hij vandaag opeens een oogkapje draagt, laat hij weten bijna zijn zicht kwijt te zijn geraakt. “Mijn netvlies is gescheurd en losgekomen. Dat was eigenlijk al zo toen ik hier gister zat. Ik zag de hele tijd vliegen, maar ik dacht dat zijn al die oude mensen in de studio.” 

Verstandig

Eenmaal bij de dokter kreeg hij te horen dat hij onmiddellijk geopereerd moest worden. Omdat Erik niets van De Slimste Mens wilde missen, werd er meteen de volgende ochtend om acht uur, met slechts een lokale verdoving, in zijn oog gesneden. Philip is onder de indruk. “We roepen je nu uit tot de absolute held van De Slimste Mens.” Ook de mensen thuis vinden het knap, al vraagt een kijker vraagt zich af of het verstandig is. “Ik hoop dat hij er geen nadeel van zal ondervinden.”

'Wat zit ik hier te doen?'

De rest van de aflevering lijkt iedereen, maar vooral Maarten van Rossum, in vorm. Wanneer de kandidaten het na een van zijn vele hilarische betogen uitproesten van het lachen, vreest Erik voor even zijn oog. “Ik heb het idee dat mijn netvlies terugschiet.” Vervolgens leest hij op wat hij van de dokter allemaal niet mag doen de komende weken. “Niet vliegen, niet zwemmen, niet lachen. Wat zit ik hier te doen?”

Toeval?

De hilariteit is compleet wanneer uitgerekend Erik een vraag krijgt voorgelegd welke beroemdheden op de foto oogkapjes dragen. Kijkers zijn unaniem enthousiast over de aflevering van vanavond. “Wat een kapitale uitzending”, zegt eentje. Een ander noemt het ‘misschien wel de beste uitzending ooit’. Volgens een kijker is Erik van Looy ‘precies wat dit seizoen nodig had’. 

De Slimste Mens is te zien om 20:30 op NPO 1.