De leukste feitjes over de Oscar

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De leukste feitjes over de Oscar

De leukste feitjes over de Oscar

|
|

Laatste update:

Vannacht werden in Los Angeles de Oscars voor de negentigste keer uitgereikt. Een beetje filmnerd hoort deze feitjes over het prijzengala te weten!

Oom Oscar

De Oscars danken hun naam aan een Margaret Herrick, een bibliothecaresse die werkte voor de Academy. Toen zij in 1931 het beeldje zag, riep ze uit: “Hij ziet er uit als mijn oom Oscar!”

Oscar wint Oscar

De enige Oscar die ooit een Oscar heeft gewonnen is Oscar Hammerstein II (niet te verwarren met de advocaat). Hij viel in de jaren 40 in de prijzen met de nummers ‘Lady Be Good’ (uit The Last Time I Saw Paris) en ‘It Might As Well Be Spring’ (uit State Fair).

Houd het in de familie

Liza Minelli is de enige Oscarwinnaar die is grootgebracht door twee Oscarwinnaars. Haar moeder Judy Garland ontving een ere-Oscar in 1939. Haar vader won in 1958 in de categorie beste regisseur voor de musical Gigi. Dochterlief mocht het felbegeerde beeldje in 1973 in ontvangst nemen voor Cabaret, eveneens een musical.

Recordhoudster

Meryl Streep is recordhoudster in de nominatiecategorie beste actrice. Ze werd 21 keer genomineerd en daarvan ging ze drie keer met de Oscar naar huis: voor Kramer vs. Kramer (1979), Sophie's Choice (1982) en The Iron Lady (2012).

Alles is voor Disney

Dat is echter klein bier bij Walt Disney: hij werd 64 keer genomineerd voor een Oscar. Hij won er uiteindelijk 26, waarvan vier ere-Oscars. 

Beter dan het origineel?

Er zijn slechts twee vervolgfilms die ooit een Oscar hebben gewonnen voor beste film: The Godfather Part II (1974) en The Lord of the Rings: Return of the King (2003).

Sorry, Oprah...

The Color Purple van Steven Spielberg werd niet minder dan elf keer genomineerd. Uiteindelijk won de film niet één Oscar. Ook Oprah Winfrey viel daarmee buiten de prijzen. Zij maakte kans op de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol.

Grofgebekt

Wolf of Wall Street is de meest grofgebekte film die ooit is genomineerd voor de Oscar voor beste film. Het woord ‘fuck’ of een variant daarop is in totaal niet minder dan 569 keer te horen!

Pixar

De Oscar voor beste animatiefilm wordt pas sinds 2002 uitgereikt. Sindsdien sleepte Pixar een indrukwekkende elf nominaties in de wacht. Negen van die nominaties werden daadwerkelijk verzilverd! Vannacht hield Coco de eer hoog voor de animatiestudio!

Lees verder