duurste rekwisiet film

Veronica Superguide logo
duurste rekwisiet film

And… Sold! De duurste rekwisieten die ooit geveild zijn

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Geld over? Dan kun je van alles, zoals je eigen Chateau Meiland kopen, of alle mooiste bioscopen ter wereld bezoeken. Maar je kan ook een bizar duur rekwisiet kopen op een veiling en er dan thuis mee gaan spelen. En dat die rekwisieten uit films duur kunnen worden, dat blijkt! Bekijk hier een paar topscoorders in het wereldje van dure props. 

Going once, going twice...

Het is gebruikelijk dat rekwisieten van succesvolle films na verloop van tijd onder de hamer gaan. Het zijn ook, net als kunstvoorwerpen, investeringen die hopelijk een flink rendement halen. Dat dat verkeerd kan uitpakken zie je later in dit artikel nog wel. Russel Crowe veilde spullen uit zijn films om zijn echtscheiding te bekostigen. Of om goed te feesten na zijn scheiding, dat was niet helemaal duidelijk. Ook een manier.

James Bond’s Aston Martin DB5 uit Goldfinger

And… Sold! De duurste rekwisieten die ooit geveild zijn

Geile auto, we kunnen het niet anders zeggen. De prachtige Aston Martin DB5 werd gebruikt door James Bond gebruikt in Goldfinger (1964) en Thunderball (1965). Voor de films kreeg het productiebedrijf twee van deze auto’s.

Eentje werd opgeleukt met de effecten (zoals de roterende nummerplaten en geweren die uit de achterlichten kwamen). Deze werd de ‘Effects Car’ genoemd. De ander was om de mooi-boy in uit te hangen en heette de ‘Road Car’. De Road Car kreeg na de opnames van Goldfinger alsnog de leuke extra’tjes voor het gebruik in Thunderball. 

Wat leverde het op?

De Road Car werd verkocht voor 12.000 dollar in 1969. Een flink bedrag voor die tijd, gelijk aan ongeveer 100.000 dollar vandaag. En de Effects Car? Die is in 1997 gejat uit een vlieghangar in Boca Raton, Florida, en is nooit meer gezien. De Aston Martin DB5 is trouwens opnieuw in productie. Mocht je nog iets zoeken...

Marilyn Monroe’s jurk uit The Seven Year Itch

And… Sold! De duurste rekwisieten die ooit geveild zijn

Niet onder de indruk van de verkoopprijs van de Aston Martin? Wacht maar. Wereldberoemd is deze jurk van wijlen Marilyn Monroe waarmee ze boven de metrobuis staat in de film The Seven Year Itch. De wind uit die via het rooster omhoog waait flappert de jurk omhoog. Blote benen! Oeh…

De jurk is gemaakt door de toen al zeer succesvolle William Travilla. Hij had hem nog in bezit en wilde eigenlijk een museum beginnen met alle jurken, hoeden en pakken die hij in zijn carrière had gemaakt. Maar toen dat niet van de grond kwam verkocht hij toch maar de hele handel. Er was nog een korte roddel dat de jurk gewoon in een winkel was gekocht, maar dat sprak hij tegen. En nooit heeft een andere ontwerper of een winkel zich gemeld. 

Wat leverde het op?

De witte jurk, die samen met vele andere artikelen van Travilla is geveild, leverde 4.6 miljoen(!) dollar op. Voor dat geld kun je dus zo’n jurk kopen, of een cruise van 37 meter lang met 5 kamers en een teakhouten dek.

Luke Skywalkers Lightsaber

Het zal je niet verbazen dat er flink wordt neergeteld voor Star Wars rekwisieten. Een Star Wars souvenir in Disneyworld is al een van de duurste ter wereld. De lichtsaber die in A New Hope (1977) en The Empire Strikes Back (1980) werd gebruikt ging de veiling op.

De lightsaber was gemaakt van een oude metalen buis van een Graflex camera flitslamp. De Graflex, dat is zo’n heeeeele ouderwetse zwarte camera met een zwart uitschuifstuk dat lijkt op een harmonica. Zoéén die je in een western zou zien. De flits hield je apart in je hand. Tijdens het filmen werd de lichtbuis die erop zat overigens vervangen door een houten, geverfde stok. Die stok werd nabewerkt.

Wat leverde het op?

De originele lightsaber werd in 2008 verkocht voor 240.000 dollar. Voor dat geld kan je ook een woonboerderij kopen in Klazienaveen, trouwens. Maar goed, die geeft geen licht en doet niet zmmmmm.

Relletje

In 2016 ging het ding opnieuw de veiling op. Maar eh… toen ging het mis. De acteur zei namelijk op Twitter dat er niet één lightsaber was. Er waren er meerdere. Zoveel zelfs dat de te veilen lightsaber niet zo bijzonder meer was, en misschien niet eens echt! Het was, kortom, in het beste geval een van de vele rekwisieten. Whoops…

Het veilingartikel werd onmiddellijk teruggetrokken en licht nu waarschijnlijk ergens in een schoenendoos. Had nou maar een boerderij in Klazienaveen gekocht!

Het leeuwenkostuum uit The Wizard of Oz

And… Sold! De duurste rekwisieten die ooit geveild zijn

In je slaapkamer scènes uit The Lion King naspelen? Het kan met dit leeuwenpak uit de beroemde klassieker uit 1938. Gemaakt van echt leeuwenbont… Hmmm, okeew.... De bange leeuw was een van het viertal dat samen op zoek ging naar de Wizard. Het plan was om meerdere pakken te maken, maar nadat één leeuw was doodgemaakt kwamen ze er achter dat geen twee leeuwen hetzelfde zijn. Twee identieke pakken maken (laat staan 4 of 5) was dus onmogelijk. Gelukkig.

Het pak werd in de film gedragen door Bert Lahr. In 1939 stond hij ermee op de ongetwijfeld stikhete set. Het pak weegt zo’n 30 kilo, dus dat was vast geen pretje. Voor de veiling is het pak gevuld en is er een masker van het gezicht van de acteur in gezet.

Wat leverde het op?

In 2014 werd het pak geveild. Het werd afgehamerd op 3 miljoen dollar. Voor dat geld kun je trouwens een echte leeuw kopen. En een kooi. En alle juridische kosten betalen om ‘m uiteindelijk kwijt te zijn aan een opvang als de buren gaan klagen of de schoonmaker wordt opgegeten.

Lees verder