De Breij licht tipje van Oudejaarsconference-sluier op

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De Breij licht tipje van Oudejaarsconference-sluier op

De Breij licht tipje van Oudejaarsconference-sluier op

|
|

Laatste update:

Claudia de Breij doet vanavond als eerste vrouwelijke cabaretier ooit de oudejaarsconference. In een eerste interview over het optreden aan het ANP onthult ze al enkele onderwerpen die de voorstelling in ieder geval wel én niet hebben gehaald.

Prinses Leia-knotjes

Claudia zegt dat ze tot de laatste dag heeft zitten schaven en grappen er bij verzonnen heeft. George Michael en Tijn met zijn Serious Request-actie hebben de voorstelling nog gehaald, Carrie Fisher en Debbie Reynolds niet. “Al heb ik nog even overwogen om mijn haar in van die prinses Leia-knotjes te zetten.”

Kiezen of delen

Van de eerste versie die De Breij in september speelde is nog pakweg 20 procent over. "De dood van George Michael móet een plekje krijgen; zijn plotselinge overlijden heeft mij als kind van de jaren tachtig heel erg geraakt. Maar dat betekent dat er elders weer een paar zinnen uit moeten.”

Ervaringsadvies

De klemtoon ligt toch op de laatste maanden van het jaar - een ervaringsadvies dat zij kreeg van deskundigen als Youp van 't Hek en Dolf Jansen. “Je moet een paar 'oh ja'-momenten hebben van zaken die tien, elf maanden terug plaatsvonden. Maar het moet tegelijkertijd ook actueel zijn. En om de essentie van het jaar te vatten kom je toch snel terecht bij de laatste ontwikkelingen.”

Tóch nog alles op tafel

Op 2 januari verschijnt er ook een boek met de tekst van de Oudejaarsconference. Verder vertelt De Breij in het boek de verhalen áchter de voorstelling en al het voorwerk dat zij verrichte. “Er was heel veel dat uiteindelijk geen plekje heeft gekregen in de show, maar ik tóch over wilde vertellen.”
De Oudejaarsconference van Claudia de Breij is om 22.30 uur te zien op NPO1.

Lees verder