Martin Freeman

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Martin Freeman

De 8 beste rollen van Martin Freeman

|
|

Laatste update:

Martin Freeman is een van de bekendste Britse acteurs van zijn generatie. De acteur die meestal gecast wordt als de ‘gewone man’ heeft door de jaren heen een indrukwekkend cv opgebouwd. Aan ons de lastige taak om Freemans beste rollen voor jullie te kiezen!

8. Breeders

Yes! We zijn heel blij dat Breeders nu te zien is op Ziggo Movies & Series! De comedy volgt het koppel Paul (Martin Freeman) en Ally, die twee jonge kinderen proberen op te voeden. Wanneer Ally's vader onverwacht bij het stel op de stoep staat, zien ze zich genoodzaakt dit derde 'kind' ook in huis te nemen. Martin speelt niet alleen mee in Breeders, de serie is mede door hem bedacht! Freeman liet zich voor de serie inspireren door zijn eigen ervaringen als ouder.

7. The Hitchhiker's Guide To The Galaxy

Grappig genoeg wordt Freeman enorm vaak gecast als de ‘gewone man’, die per ongeluk in een bijzonder avontuur belandt. Zo ook in het superdroge The Hitchhiker's Guide To The Galaxy, waarin hij Arthur Dent speelt. Arthur moet verhuizen omdat zijn woning gesloopt gaat worden. Als troost besluit zijn vriend Ford Prefect hem te trakteren op een drankje… en een onthulling! Ford is namelijk een alien, die Arthur besluit mee te nemen op reis door de Melkweg.

6. Love Actually

Love Actually is wat ons betreft de beste kerstfilm aller tijden! De film volgt heel knap verschillende verhaallijnen, die elkaar op een gegeven moment allemaal kruisen. We zien Freeman als John, een film-stand-in. Op de set ontmoet hij Judy. De twee leren elkaar kennen terwijl ze de opnames van allerlei stomende seksscènes moeten voorbereiden. Je ziet het al aan de beschrijving, dit verhaallijntje van Freeman is een van de grappigste in Love Actually.

5. The Office UK

Iedereen heeft het altijd maar over de Amerikaanse versie van The Office, maar wij vinden de originele Britse versie minstens zo grappig! Dat komt mede door Tim (een rol van Freeman)! Hij haat zijn werk en zijn collega’s, behalve Dawn, op wie hij stiekem verliefd is. Helaas durft Tim zijn gevoelens niet kenbaar te maken… Freeman weet Tim zo geweldig herkenbaar neer te zetten: iedereen die ooit op kantoor heeft gewerkt, kent vast wel een Tim. En als je die niet kent, gefeliciteerd, dan ben je zelf de Tim van jouw kantoor!

4. Shaun Of The Dead

Ondanks dat Freemans rol in Shaun Of The Dead (een van de beste zombiefilms ooit!) klein is, is het wel een van zijn meest memorabele rollen. Fun fact: Shaun Of The Dead is onderdeel van de Blood and Ice Cream-trilogie van Edgar Wright (ook bekend als de Three Flavours Cornetto-trilogie of kortweg de Cornetto-trilogie). De trilogie bestaat naast Shaun of the Dead ook uit Hot Fuzz en The World's End, waarin Freeman eveneens geweldige rolletjes heeft.

3. Fargo

Nee, we bedoelen hier niet de film, maar de (helaas) minder bekende gelijknamige serie Fargo! Je ziet Freeman in het eerste seizoen als Lester Nygaard, een verzekeraar wiens leven op zijn kop komt staan wanneer hij de kwaadaardige en mysterieuze Lorne Malvo (Billy Bob Thornton) ontmoet. Het is echter zonde om al te veel te verklappen over Fargo. Daarom sluiten we af met de opmerking dat Freemans goeie Amerikaanse accent alleen al deze serie het kijken waard maakt.

2. The Hobbit: An Unexpected Journey

Op nummer twee in onze toplijst met de beste rollen van Martin Freeman vind je de filmserie die ervoor zorgde dat de Britse acteur écht wereldberoemd werd: The Hobbit! Van de drie Hobbit-films is de eerste (An Unexpected Journey) onze favoriet, vooral omdat Freeman zo enorm leuk is als huismus Bilbo Baggins. Hij zit het liefst lekker thuis en heeft geen idee wat-ie met al die vreemde dwergen aan moet. We zijn natuurlijk ook dol op de rest van de trilogie, die je perfect kunt bingen tijdens je thuiszit-kerstvakantie.

1. Sherlock

En dan ten slotte nog de serie die simpelweg niet mocht ontbreken: Sherlock! De lof voor deze serie gaat vaak naar Benedict Cumberbatch. Maar dat is niet helemaal terecht, vinden wij. In deze rol laat Freeman namelijk zien dat hij geweldig goed in staat is om zijn acteerwerk klein te houden. En jammer genoeg vergeten mensen vaak dat je juist daar een geweldig acteur voor nodig hebt. Freeman is onze favoriete ‘gewone man’… Of nou ja, het is natuurlijk maar wat je ‘gewoon’ wil noemen!

Advertisement

Lees verder