Daan Schuurmans in Five Live

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Daan Schuurmans in Five Live
BN'ersTV

Daan Schuurmans gaat zelden naar talkshows: ‘Te veel voorbereiding’

|
|

Laatste update:

De nieuwe komische serie Five Live speelt op de redactie van een talkshow, waar van alles aan de hand is. Daan Schuurmans is een zenderbaas die de kijkcijfers op wil krikken, Carolien Karthaus-Spoor is als booker een spin in het web achter de schermen. Veronica Superguide legt ze vijf stellingen voor.

Tekst: Thea Tijssen

Echt goede talkshows zijn dun gezaaid.

Carolien: “Ik kijk weinig tv de laatste tijd, maar The Graham Norton Show vind ik geweldig, die kijk ik regelmatig terug. Vaak ook omdat zijn gasten mensen uit ons vakgebied zijn. En Graham Norton doet het erg goed.”

Daan: “In het begin van de coronatijd keek ik naar Op1 en Jinek. Op1 het liefst als Jort (Kelder - Red.) presenteerde, hij is lekker scherp. Net als Eva. Zij is een journalist in hart en nieren, iemand die echt betrokken is. Aangenaam om naar te kijken.”

Komen opdraven voor een talkshow is altijd leuk.

Carolien: “Ik heb ook wel wat minder leuke ervaringen, want ik ben nogal vaak afgebeld. Vlak voordat we de serie gingen draaien nog. Ik was gevraagd voor een latenightshow, maar drie uur voor de uitzending belde de booker op, met heel veel verontschuldigingen, maar ze hadden toch voor iets anders gekozen. Precies het soort klusjes dat mijn personage Vivienne ook moet opknappen. De slijmerige toon waarop ze je vragen en je net zo makkelijk weer afwimpelen, kon ik wel goed gebruiken voor mijn rol, haha! In 2018 heb ik een keer aan tafel gezeten bij Humberto. Dat interview ging over de ziekte van Huntington, een erfelijke hersenaandoening die bij mij in de familie zit. Ik weet nog dat ik ontzettend zenuwachtig was en dat het team van Humberto me veel vertrouwen gaf. Die talkshowervaring was dus wel erg prettig.”

Daan: “Ik ga zelden in op aanvragen van talkshows. Ik krijg ze regelmatig: ‘The Godfather bestaat zoveel jaar, wil je daarover meepraten?’ Of: ‘Er komt een nieuwe James Bond-acteur; wil je je mening geven?’ Ik kan heus mijn mening geven, maar vaak wordt er verwacht dat je dan een soort mini-college geeft. Daarvoor moet je eerst wel even diep in de materie duiken en daar heb ik vaak de tijd niet voor. Ik schoof wel graag aan als gast bij De Wereld Draait Door. Matthijs van Nieuwkerk is een talkshow-host van uitzonderlijke klasse.”  

Komisch talent krijgt ruim baan in Five Live.

Carolien: “Ik vind Daan een enorm komisch talent. Hoe hij zijn rol neerzet: geweldig. Zijn personage neemt zichzelf zó serieus. Dan werkt het heel goed als je dan verder niet ‘grappig’ probeert te doen. Dat ziet de kijker dan zelf wel. Het was trouwens al smullen om de scripts te lézen, dus we hoefden het alleen maar op beeld vast te leggen om het nog beter te maken.”

Daan: “Wat dat betreft hebben we geluk gehad met de schrijvers van Five Live, Frank Houtappels en Joan Nederlof: het komische zit ’m niet alleen in de tekst of de grapjes, ook de situaties zijn gewoon geestig.”

In de acteurswereld ontstaan net zoveel romances op de werkvloer als bij Five Live.

Daan: “Haha, ik heb daar wel ervaring mee: Bracha (van Doesburgh - Red.) en ik ontmoetten elkaar bij Het Nationale Toneel. Wij speelden in Closer en in een scène waarin we het uitmaakten, sloeg de vonk over. Dat uitmaken, voelden we allebei zó intens, dat we enorm gingen huilen. Terwijl dat helemaal niet paste in die scène! Maar of je in ons beroep eerder verliefd wordt dan in een ander vak? Als ik met Bracha bij de bakker had gewerkt, was ik ook verliefd op haar geworden.”

Carolien: “Jon en ik leerden elkaar kennen via een gezamenlijke vriend, dus zijn geen ‘op de set’-setje. Ik heb het zelf nog nooit gehad dat ik dacht, ik ga me nu zo verliezen in mijn rol dat mijn relatie op het spel komt te staan. In ons vak speel je best vaak dat je verliefd op elkaar bent of een relatie hebt. De vonk kan dan natuurlijk makkelijk overslaan en als je je tegenspeler écht leuk vindt, probeer dan die gevoelens maar eens uit te zetten.”

In Nederland word je als acteur snel te oud bevonden.

Daan: “Een paar jaar geleden belde mijn agent: ‘Voor Vliegende Hollanders zoeken ze een jonge én een oude Plesman (Albert Plesman, een Nederlandse luchtvaartpionier - Red.) en ze denken hierbij aan jou. Ik: ‘O, oké. En wie speelt de oude Plesman?’ Mijn agent bleef even stil en zei toen: ‘Sorry Daan, maar dat ben jij. Steef de Bot speelt de jongere Plesman.’ Toen dacht ik: o, tuurlijk! Maar omdat ik ooit de jonge prins Bernhard had gespeeld, zat ik nog in die modus. Maar destijds was ik 34... Toen we Vliegende Hollanders draaiden, was ik alweer 46. Geen idee wanneer ze vinden dat ik te oud word en me inwisselen.”

Carolien: “Toen ik moeder werd, dacht ik: nu komen de moederrollen mijn kant op. Vervolgens legde ik het een jaar lang bij audities af tegen de generatie boven mij. Voor een moeder bleek ik te jong. Maar omdat ik al dertig was, vroegen ze me ook niet meer voor de rollen van eind twintigers. Best lastig. Vooral omdat ik op beeld nog best jong oog. Ik had mezelf dus zeker langer in dat ‘eind twintiger’-bakje gestopt.”

Wat is Five Live?

Five Live gaat over de presentatoren en redactie van de gelijknamige talkshow, bij de (fictieve) commerciële zender Five. Presentatrice Sara Bannink (Linda de Mol) en presentator Roderik van Zuylen (Waldemar Torenstra) waren ooit een stel, maar zijn vier jaar geleden gescheiden. Aan het begin van de serie horen Roderik en Sara van zenderbaas Flip de Koning (Daan Schuurmans) dat de kijkcijfers inzakken en Five Live een programma voor oude mensen dreigt te worden. 

Om de boel op te frissen, wil hij twee pilots maken van een vernieuwd Five Live, waarin Sara gekoppeld wordt aan de onervaren maar intelligente Orlando Boldewijn (Edwin Jonker) en Roderik aan de knappe en jongere Charissa Hoekstra (Roos van Erkel). Aan booker Vivienne de Later (Carolien Karthaus-Spoor) de taak om gasten te regelen (en ze net zo vaak weer af te bellen). 

Je ziet Five Live vanaf zondag 2 oktober op SBS6, vanaf 21:30 uur. Een dag later verschijnt de nieuwe aflevering op Videoland.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder