• Opinie

Christiaan smult van 'domme televisie': 'Nog steeds'

Christiaan Ruesink

Veronica Superguide-hoofdredacteur Christiaan Ruesink is een alleskijker. Elke week kiest hij zijn favoriet! Met deze week: de "domme televisie" van RTL 7, 'Meer voor Mannen'.

Ik heb nergens zin in. Lig op de bank een beetje te zappen. Op dit soort momenten ben ik altijd heel blij dat er televisie bestaat. En dan vooral een beetje domme televisie. Er is altijd wel een programma te vinden waar je niet bij hoeft na te denken of scherp hoeft op te letten, maar waar je gewoon ontspannen naar kunt kijken.

Meer voor Mannen

Vaak kom ik dan op RTL 7 terecht. De zender met de fantastische slogan: Meer voor Mannen. Je weet precies wat je krijgt bij die zender: testosteron. Heel veel testosteron. Ik hoor de onvermijdelijke Koert Westerman – de stem van RTL7 – en zie een enorme spierkolos trekken aan twee bakken gevuld met kabels. De zon schijnt. Het publiek op de achtergrond joelt. Het gezicht van de spierkolos loopt roder en roder aan totdat hij op het punt staat om uit elkaar te barsten, maar dan laat hij ineens los. De bakken vallen met een klap neer en Koert schreeuwt vol bewondering: “Het is hem gelukt: 425 kilogram! Ongelooflijk!

De Sterkste Mannen van de Wereld

Meteen daarna krijgt de kolos de microfoon van Koert onder de neus en praat in korte zinnen over de zojuist geleverde inspanning. Zijn trainer – ook zo’n kolos, maar dan ouder – slaat hem heel hard op de rug en lijkt zelfs een beetje geëmotioneerd. In mijn hoofd zie ik Bill Kazmaier verschijnen, Geoff Capes, Jón Páll Sigmarsson en de kleine Gerard du Prie. In mijn jeugd waren zij De Sterkste Mannen van de Wereld. Ze trokken aan vrachtwagens, tilden loodzware biervaten en slingerden houten palen weg. Op het scherm zie ik dat de spierkolos van nu Kelvin de Ruiter heet.

Domme televisie

Dezelfde blik, hetzelfde lijf, dezelfde blijdschap. En ik lig, net als toen, languit op de bank. Te genieten van domme televisie. Nog steeds.