• Opinie

Christiaan over Villa Oranje: 'Geen betere humor dan voetbalhumor'

Christiaan Ruesink

Veronica Superguide-hoofdredacteur Christiaan Ruesink is een alleskijker. Elke week kiest hij zijn favoriet! Met deze week: seizoen 2 van Villa Oranje op Videoland.

Geen betere humor dan voetbalhumor. Voor wie het daarmee eens is, is seizoen twee van Villa Oranje (te zien bij Videoland) een feestje. Presentator Frank Evenblij trekt zich met co-host Wesley Sneijder een weekje terug in een villa in Portugal, samen met vier EK-helden van 1988: Hans van Breukelen, Wim Kieft, Jan Wouters en Ronald Koeman. Het is lachen, gieren, brullen en af en toe is er een traantje.

Wim Kieft breekt

Bijvoorbeeld als Suzanne, de vrouw van Wim Kieft, die een alcohol- en drugsverslaving overwon, hem via beeld lief toespreekt. Kieft breekt, maar heel subtiel. Evenblij reageert vanuit zijn hart: “Dat is ontzettend lief, hè.” En wacht lang genoeg om Kieft de ruimte te geven voor een antwoord: “Die wilde ik terug. Die vrouw. De moeder van mijn kind.” Hij legt uit waarom zij zo belangrijk voor hem is. Evenblij eindigt met: “Als ik dit zo hoor, denk ik: je mag je in beide handjes knijpen.” Kieft, gevat als altijd: “Dat doet mijnheer Kieft ook.

Typische kleedkamerhumor

En meteen schiet het beeld naar Hans van Breukelen, die met Ronald Koeman aan het dartsbord staat. Hans mag op een meter afstand staan, omdat hij anders niet raak kan gooien. “Je kunt hem er net zo goed inprikken”, sneert Koeman. Op de achtergrond lacht Sneijder mee. De typische kleedkamerhumor is overal. En de verhoudingen liggen nog net als vroeger. Koeman kan absoluut niet tegen z’n verlies en geeft de ander de schuld, Kieft is de ‘bommenlegger’, zoals zijn ploeggenoten hem noemen. Bijna alle grappen beginnen bij hem. En gaan vrijwel altijd over Van Breukelen, duidelijk de pispaal van het stel. Zo zeiken ze elkaar de hele dag af. Dat kan alleen vanuit respect voor elkaar. En dat voel je door alles heen.