Christiaan over Riches: 'Deze superrijken-soap verdient een groter publiek'

Veronica Superguide-hoofdredacteur Christiaan Ruesink is een alleskijker. Deze week kijkt hij Riches: ''Er kijken maar weinig mensen naar en dat is doodzonde. Komt het doordat omroep Zwart de afzender is?''

Veronica Superguide
© Christiaan Ruesink

Een paar jaar geleden werkte ik bij een reclamebureau. Het ging daar vaak over inspirerende merken. Ik noemde dan altijd Netflix. De streamingdienst heeft mijn leven verrijkt, met dank aan alle verhalen die worden omgezet in films, series en documentaires en die vaak worden verteld vanuit een ander perspectief. Het leert je anders kijken.

Verkeerde afzender

Een mooi voorbeeld van een serie die met een andere blik is gemaakt, is het Britse Riches, elke zondag te zien op NPO 3. Er kijken maar weinig mensen naar en dat is doodzonde.Komt het doordat omroep Zwart de afzender is? Was de serie beter bekeken als er linksboven BNNVARA had gestaan? Hoe dan ook verdient deze zesdelige soap over de steenrijke familie Richards een groter publiek. Eind vorig jaar was-ie al te zien op Prime Video en de gerenommeerde krant The Guardian beloonde ’m met vier sterren.

Heerlijke dramaserie

Riches lijkt in de verte op HBO-hit Succession. Ook hier draait het om een opvolgingskwestie. In dit geval sterft selfmade miljonair Stephen Richards en is het de vraag wie van zijn kinderen hem opvolgt als CEO van haarverzorgingsbedrijf Flair & Glory. Tot ieders verrassing blijkt Nina de uitverkorene te zijn, de dochter uit zijn eerste huwelijk. Zij en haar broer Simon, beiden uitgeweken naar Amerika, krijgen de leiding. De drie kinderen uit zijn tweede huwelijk hebben het nakijken. Tot groot ongenoegen van hun moeder Claudia, die er alles aan doet het bedrijf (en dus het geld) in eigen handen te houden. Alle ingrediënten voor een heerlijke dramaserie over superrijken in de traditie van Dallas & Dynasty dus, maar dan gesitueerd in Londen. O ja, had ik al gezegd dat de familie Richards een zwarte familie is?