Christiaan onder de indruk van The Last of Us: 'Ik heb daarna wezenloos naar het scherm gestaard'

Veronica Superguide-hoofdredacteur Christiaan Ruesink is een alleskijker. Deze week benadrukt hij nog een keer zijn liefde voor The Last of Us: "De beste serie van dit moment."

Christiaan Ruesink

Een paar weken geleden was ik lyrisch over aflevering drie van HBO-serie The Last of Us. Toen sprak ik de hoop uit dat de schrijvers het niveau van die nu al legendarische episode zouden vasthouden en dat er meer van dit soort hoogtepunten zouden volgen. Nu het seizoen bijna is afgelopen, durf ik met zekerheid te stellen dat dat is gelukt. The Last of Us is de beste serie van dit moment.

 

Gevaarlijke tocht

Veel van de fans kennen de game waar de serie van is afgeleid. Ik niet. Gelukkig maakt dat voor het volgen niets uit. Het verhaal draait om de volwassen Joel (Pedro Pascal) en de 14-jarige Ellie (Bella Ramsey). Zij reizen door een totaal verwoest Amerika, dat getroffen is door een infectieziekte die miljoenen mensen in zombies heeft veranderd. De plukjes overlevenden, die niet zijn geïnfecteerd, zijn terrorist of vrijheidsstrijder of geen van beiden en in dat geval zijn ze doodsbang. Ellie is immuun voor de ziekte en Joel moet haar afleveren bij een organisatie waar ze, met haar bloed, anti-gif hopen te kunnen maken. Op hun tocht doorstaan ze allerlei gevaren.

De tekst gaat verder onder de trailer

Emotioneel

Elke losse aflevering voelt een beetje als een mini-speelfilm die je bijna op zichzelf zou kunnen zien. Soms is het heel gewelddadig, zoals in aflevering acht, soms is het juist heel liefdevol zoals de week ervoor in episode zeven. Maar emotioneel is het vrijwel altijd. De relatie tussen Joel en Ellie, die elkaar niet kenden toen ze aan de reis begonnen, wordt steeds hechter en als kijker ga je je steeds meer vereenzelvigen met hen. In mijn geval voel ik vooral mee met Joel als de vader die Ellie - ook al is het niet zijn dochter - wil beschermen, terwijl zij juist zo graag de liefde zou ontvangen van een vader die in haar leven altijd heeft ontbroken.

Zoals zij elkaar aan het einde van de heftige aflevering acht in de armen vallen, is zó hartverscheurend dat ik daarna nog minutenlang wezenloos naar het scherm heb gestaard.

Reageren? Graag!

christiaan.ruesink@dpgmedia.nl

The Last of Us is te zien op HBO Max.