Christiaan onder de indruk van Nowhere Special: 'Ik moest echt even bijkomen'

Veronica Superguide-hoofdredacteur Christiaan Ruesink is een alleskijker. Deze week tipt hij het Britse drama Nowhere Special op HBO Max. 

Christiaan Ruesink

Als vader van twee zoons ben ik al extra gevoelig voor films die gaan over een vader en een zoon, maar na het zien van Nowhere Special op HBO Max moest ik echt even bijkomen. Deze ontroerende film gaat over een 35-jarige vader, die als glazenwasser de kost verdient, en de zorg heeft voor zijn vierjarige zoontje Michael. De moeder is vlak na de geboorte vertrokken en onvindbaar. Vader John, een prachtige rol van James Norton, is ongeneeslijk ziek en zal binnenkort doodgaan. Voor het zover is, wil hij een nieuw gezin vinden voor Michael.

Goed genoeg

Maar niemand is goed genoeg. John wil dat Michael niet, zoals hij, opgroeit in armoede, maar de rijke adoptie-ouders blijken nu al na te denken over een kostschool. Een ander stel houdt niet van honden, terwijl Michael zo graag een puppy zou willen. Eigenlijk is de alleenstaande moeder, die de aanvraag tot adoptie had ingediend toen haar man nog bij haar was, het meest geschikt. Maar kan zij Michael bieden wat hij nodig heeft? Ze woont op een klein flatje en heeft het financieel ook niet bepaald breed.

De tekst gaat verder onder de trailer

Loslaten

Je voelt de hele film door: John kan en wil niet loslaten. Niet nu al. Ik voel zo met hem mee. Hij wil Michael beschermen voor het verdriet dat onherroepelijk gaat komen. Die worsteling is prachtig in beeld gebracht. Heel liefdevol, met ontroerende momenten tussen vader en zoon. Zoals die scène waarin Michael met viltstift precies de tatoeages van zijn vader natekent op zijn armpje. Of die keer dat Michael, terwijl zijn vader slaapt, op diens rug gaat liggen en hem vastpakt.

Met z’n grote bruine ogen is Michael, gespeeld door Daniël Lamont, onweerstaanbaar. Ik had hem zo mee naar huis willen nemen. Had hij bij ons kunnen opgroeien, tussen m’n andere jongens.

Nowhere Special is te zien op HBO Max.