• Netflix
  • Opinie

Christiaan onder de indruk van Netflix-serie Derry Girls: 'Op hoogtepunt gestopt'

Veronica Superguide-hoofdredacteur Christiaan Ruesink is een alleskijker. Elke week kiest hij zijn favoriet! Met deze week: Derry Girls.

Christiaan Ruesink

Series stoppen zelden op hun hoogtepunt. Derry Girls op Netflix wel. Drie seizoenen zijn er gemaakt, maar ik heb het pas onlangs ontdekt. Gelukkig ga je er snel doorheen: een seizoen duurt zes afleveringen van elk een halfuur.

Derry Girls

Het speelt zich af in het Noord-Ierse Londonderry, rond 1998. Hoewel de politieke onrust voortdurend voelbaar is in de serie, blijft het op de achtergrond. Het verhaal draait om het leven van een vriendengroep: van Erin, Michelle, Orla, Clare & James. De nichtjes Erin en Orla wonen bij elkaar in huis. Met opa Joe, die de hele dag niets anders doet dan zijn schoonzoon Gerry (Erins vader) uitschelden. De moeders van Erin en Orla zijn zussen: Mary en Sarah. Zij wonen er ook en zijn behoorlijk verschillend. Mary is een bazige vrouw die alles draaiende houdt en voortdurend op de lip zit van dochter Erin. Terwijl Sarah het knappe, maar o zo domme zusje is dat niets liever doet dan zich insmeren met zelfbruiner.

Zuster Michael

Om ieder karakter moet je lachen, maar toch heb ik twee persoonlijke favorieten: zuster Michael en oom Colm. Zuster Michael leidt als non het Our Lady Immaculate College en zij doet dat op hilarische wijze door haar onderkoelde commentaar en gezichtsuitdrukking waarbij zij de ogen heerlijk laat rollen. Colm is de broer van opa Joe en zonder enige twijfel de saaiste man op aarde. Als hij aan een verhaal begint, komt er geen einde aan. Hilarisch om te zien, vooral omdat Colm geen spier vertrekt. Hoogtepunt is de scène op het politiebureau waarin hij erin slaagt de politiechef, gespeeld door Liam Neeson, totaal uit te putten.

De serie stopt met een geweldige afsluiter, waar ik niets over ga zeggen. Kijk vooral zelf.