• TV

Christiaan: ‘Nu ben ik fan van House for Sale op NPO 3’

Veronica Superguide-hoofdredacteur Christiaan Ruesink

Veronica Superguide-hoofdredacteur Christiaan Ruesink is een alleskijker. Elke week kiest hij zijn favoriet! Met deze week: verrassende huizen (en mensen!) in House for Sale.

Ik woon samen met een huizenfetisjist. Mijn vrouw is verslaafd aan Funda. En dus kijken we woon-TV. Urenlang heb ik met haar naar allerlei soorten programma’s gekeken: van Eigen Huis & Tuin en VT Wonen: weer verliefd op je Huis tot aan Bouwval Gezocht en Kopen zonder Kijken. Ook naar herhalingen van Droomhuis Gezocht kijkt ze met een fanatisme dat mij volledig vreemd is. 

House for Sale als guilty pleasure

In dit genre bestaat sinds kort House for Sale, elke dinsdag te zien op NPO3. Insiders hadden dit programma afgelopen weken al getipt als guilty pleasure, maar die insiders waren ook allemaal vrouwen. Vast ook woonfetisjisten, dacht ik. Toch ging ik om – simpelweg omdat er die avond niets interessants op lineaire TV was te zien. Nu ben ik fan.

Verborgen leed 

Het geheim van House for Sale is dat het niet over huizen gaat, maar over mensen. We zien de meest waanzinnig – in de goede en slechte zin van het woord – ingerichte huizen, maar vooral mensen met een bijzonder verhaal. Er is altijd ergens verborgen leed, maar dat verschijnt pas nadat de interviewster Nathalie Huigsloot, die volledig buiten beeld blijft, haar vragen heeft gesteld. 

‘Het beste is er wel van af’

Mijn favoriet is de Arnhemse kapper Freddy die zijn huis/annex zaak te koop heeft gezet. Je ziet hem zitten in zijn paleisje waar het beste allang vanaf is. Dat geldt trouwens ook voor hem. Dan zegt de interviewster droog: het zwembad ziet er wel een beetje viezig uit. Freddy knikt en zegt: ‘Alles loopt een keer op z’n eind, als je alleen bent geef je niet zo snel meer een feestje.’ De voormalige playboy, die naar eigen zeggen aan elke vinger een meisje had, probeert zich groot te houden, maar dwars door het scherm heen voel je het verdriet.