Christiaan kijkt Het Hoge Noorden: 'Hij praat met zoveel passie dat ik me graag laat meevoeren'

Veronica Superguide-hoofdredacteur Christiaan Ruesink is een alleskijker. Deze week kijkt hij Het Hoge Noorden: ''Een van de mooiste momenten in het programma is wanneer Dionne na urenlang rijden op het vrijwel verlaten eiland plots een man ziet lopen.''

Christiaan Ruesink
© Veronica Superguide

Mijn vrouw en ik denken, zoals heel veel Nederlanders, weleens na over emigratie. Daarom kijken we ook zo graag naar Ik Vertrek, Het Roer Om, Droomhuis gezocht en Het Hoge Noorden. In de loop der jaren hebben we zo honderden Nederlanders gevolgd tijdens hun avontuur. Een paar blijven me altijd bij. Zoals Rob Stammes en Threes van Nieuwenhoven. Dionne Stax volgt hen in Het Hoge Noorden (MAX/NPO Plus).

Liefde en passie

Rob en Threes (beiden 70 jaar) wonen sinds 15 jaar in Laukvik, midden op de Lofoten. Een Noorse archipel van 80 eilanden, ver boven de poolcirkel. Ze toverden een dorpshuis om tot een onderzoekscentrum. Rob bestudeert het noorderlicht. En niet door met een verrekijker naar de hemel te staren, maar door eigenhandig instrumenten te bouwen die data verzamelen over het ontstaan van het noorderlicht. In zijn woning hangen de wanden vol apparaten met snoertjes en slaan meters uit naar gelang het geruis (het geluid van de zon) toe- of afneemt. Hij praat met zoveel liefde over zijn passie dat ik me als kijker graag laat meevoeren door hem. Hij doet denken aan Erik Scherder die met zijn DWDD-colleges over ingewikkelde hersenaandoeningen me ook zo kon raken. Ook qua uiterlijk lijkt Rob op hem, met zijn witte baard en aanstekelijke lach.

Groot fan

Een van de mooiste momenten in het programma is wanneer Dionne na urenlang rijden op het vrijwel verlaten eiland plots een man ziet lopen. Ze herkent Rob en nodigt hem uit met haar mee te rijden naar zijn huis. Hij weigert vriendelijk. ''Ik loop altijd''. Zijn buren hebben hem al voor gek verklaard, zij hebben twee auto’s om zich te verplaatsen. Rob niet. Hij heeft nog wel een fiets. Dionne kijkt hem aan met een mengeling van verbazing en bewondering en neemt dan een besluit. ‘’Dan ga ik ook wandelen’’. Toen werd ik fan. Van Rob. En Dionne.