• Opinie

Christiaan Kiest: ‘Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty boeit vanaf de eerste minuut’

Christiaan Ruesink

Veronica Superguide-hoofdredacteur Christiaan Ruesink is een alleskijker. Elke week kiest hij zijn favoriet! Met deze week: de indrukwekkende basketbal-serie Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty.

Het is zondagmorgen, typisch zo’n ochtend waarop ik nog wat langer in bed lig te lezen. Of, zoals steeds vaker gebeurt, op het scherm van mijn telefoon zit te kijken. M’n vrouw roept me voor het ontbijt. “Ik kom zo”, hoor ik mezelf zeggen. “De aflevering is bijna afgelopen, nog vijf minuten.” Maar de vijf minuten worden meer dan twintig.

Omdat ik na de aflevering toch wil zien hoe het afloopt, kijk ik de volgende alvast een stukje. M’n hoofd zegt: niet doen, het ontbijt wacht. Maar m’n impuls is sterker. Ik blijf kijken.

Winning Time

De serie Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty bij HBO Max is fantastisch en boeit vanaf de eerste minuut. Het gaat over de opkomst van basketbalploeg Los Angeles Lakers in de jaren 80. De tiendelige serie is geen documentaire, zoals The Last Dance waarin het verhaal van Michael Jordan en Chicago Bulls wordt verteld.

Gevoel van een documentaire

Winning Time is gedramatiseerd. De rollen worden gespeeld door acteurs. Hoewel er, heel slim, ook nog historische beelden tussen zitten, waardoor je als kijker echt het gevoel van een documentaire – en dus van echtheid – krijgt.

Hotshots en koude koffie

Het eerste seizoen bestaat uit tien afleveringen en beschrijft het eerste kampioensjaar 1979-1980, toen Earvin ‘Magic’ Johnson bij het team kwam. En dr. Jerry Buss de eigenaar werd. Zij zijn de sleutelfiguren, om hen draait de serie. John C. Reilly is als Buss echt fantastisch. Hij gedraagt zich als een proleet, maar je gaat toch van hem houden. Of je nu wilt of niet. Mijn vrouw roept: “Ik heb het ontbijt al op, was gezellig hoor.” Ik voel de sneer en probeer te repareren. “Kan ik nog koffie voor je maken, schat?

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast-apps.