• BN'ers

Christiaan heeft een zwak voor The Cats: 'Deze special voelde als een oase van rust'

Veronica Superguide-hoofdredacteur Christiaan Ruesink is een alleskijker. Deze week deelt hij zijn tip voor de lezer: een documentaire over de Volendamse groep The Cats. 

Christiaan Ruesink

Ooit kocht ik, als tiener, een bandje van The Cats. Stiekem, want echt stoer was het in die tijd niet om de muziek van deze Volendamse band te luisteren. Inmiddels zing ik in de auto voluit mee One Way Wind, Lea en Be My Day.

Gewoon gebleven

Omroep MAX maakte een documentaire over de legendarische groep, onlangs uitgezonden op NPO 1: The Cats Nog Eén Keer Samen. Daarin interviewt Jan Slagter himself de nog levende leden: zanger Piet Veerman, bassist Arnold Mühren en gitarist Jaap Schilder.

In het geweld van Netflix-documentaires zoals die van Harry & Meghan, waar een uitgekiende marketingstrategie op wordt losgelaten, voelde de special over The Cats als een oase van rust. De drie hoofdrolspelers zijn heel gewoon gebleven. Ze wonen allemaal nog in Volendam en komen elkaar af en toe tegen bij de plaatselijke supermarkt. Ze kijken met gepaste trots terug, maar niks geen grootspraak. Terwijl The Cats toch écht heel groot waren. Ze verkochten meer dan dertien miljoen geluidsdragers over heel de wereld.

Seks, drugs en rock-'n-roll

Als Piet Veerman, die volgens kenners nog steeds de strot van een engel heeft, zijn carrière in Amerika had voortgezet, dan had hij miljoenen verdiend. Maar Piet wilde liever in Volendam blijven. En Jaap Schilder besloot, nadat de band was gestopt, zijn oude werk als metselaar weer op te pakken. Het zijn nuchtere mannen van The Cats. Zelfs nu ze tussen de 70 en 80 jaar zijn. Maar Jan Slagter geeft niet op. Hij wil zo graag de sterke verhalen van vroeger horen. Was het seks, drugs & rock-’n-roll?, vraagt hij aan het einde. Mühren, gortdroog: “Alles, behalve seks.” De mannen grijnzen.