• Opinie

Christiaan: 'Elke ouder zou Sihame moeten kijken'

Christiaan Ruesink

Veronica Superguide-hoofdredacteur Christiaan Ruesink is een alleskijker. Elke week kiest hij zijn favoriet! Met deze week: Sihame.

Als groot fan van Mocro Maffia kijk ik nu al een aantal weken naar Sihame, een achtdelige serie op NPO 3 en te bingen via NPO plus. De maker van beide series is dezelfde: Achmed Akkabi en dat zie je. Sihame (spreek uit: Sihem) heeft dezelfde rauwe stijl als Mocro Maffia, beide series geven een beeld van de straatcultuur in de stad met Marokkaanse Nederlanders in de hoofdrol. Het is de wereld die Akkabi kent.

'Juist daarom boeit het me zo'

En dat maakt het zo interessant. Ik ken die wereld niet. Maar juist daarom boeit het me zo. Sihame is een meisje dat slachtoffer is van het online plaatsen van een privé-seksvideo. Ze neemt op gruwelijke wijze wraak op de jongens die haar dit hebben aangedaan. Sommige scènes zijn zo heftig en gewelddadig dat mijn vrouw haar hoofd opzij draaide. “Ja, het geweld is in your face. Het is niet erg als mensen zich er ongemakkelijk bij voelen en zich afvragen: moet dit nou?” zei Lisette Donkersloot, met Shamira Raphaëla regisseur van de serie, onlangs in de Volkskrant. “Dat kan het startpunt zijn om erover te praten.

'Elke ouder zou de serie moeten kijken'

Dat doen we thuis na elke aflevering. We prijzen de Vlaamse hoofdrolspeelster Ahlaam Teghadouini die van Siham een vrouw heeft gemaakt voor wie je, als kijker, steeds meer begrip krijgt. Je voelt haar pijn door het scherm. Maar we voelen ook mee met haar moeder – haar vader is uit beeld. Een moeder die, net als wij, het ‘goed’ heeft gedaan met haar kind, dat ervan droomde psychologie te gaan studeren. Maar het liep anders. Ik heb mijn tienerzoons aangeraden de steengoede serie te kijken. En eigenlijk vind ik dat elke ouder dat zou moeten doen.