• Opinie

Christiaan: ‘Een sterk verhaal blijft zijn kracht behouden’

Christiaan Ruesink

Veronica Superguide-hoofdredacteur Christiaan Ruesink is een alleskijker. Elke week kiest hij zijn favoriet! Met deze week: een herhaling van Floortje Naar Het Einde Van De Wereld.

Een goed verhaal is tijdloos. Dat bleek weer toen ik ademloos naar een aflevering van Floortje Naar Het Einde Van De Wereld heb gekeken. Naar het verhaal van Jorieke & Floris, twee artsen die in de rimboe van Papoea Nieuw Guinea onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken.

Daar doe je het Floor

Het programma is al jaren een favoriet van me, vooral wanneer Floortje Dessing Nederlanders volgt. Misschien kan ik me beter identificeren met hen? Het komt toch dichterbij zodra je hoort dat Jorieke uit Losser komt en vroeger gek was op schaatsen. 

Fragiel

De fragiele vrouw en haar vriend maakten een verpletterende indruk. Niet eens zo zeer door het werk dat ze daar doen, maar door de manier waarop ze, elke dag weer, omgaan met de zware keuzes van leven en dood. Terwijl ze niet zijn opgeleid om alle operaties zelf te kunnen doen, doen ze het toch. Ook als er een gat in de schedel moet worden geboord bij een man wiens hoofd is ingeslagen door een dronkaard met een plank met een spijker. 

Ze gaan verder

Ze kijken in een handboek voor chirurgie, bespreken het met elkaar en besluiten het uiteindelijk gewoon te doen. En als de elektriciteit tijdens de operatie uitvalt, wat geregeld gebeurt, dan stoppen ze even en gaan ze weer verder. En dat alles bij een temperatuur van boven de 30 graden en 90% luchtvochtigheid.

Uiteindelijk kon de man op het allerlaatste moment per helicopter worden vervoerd naar een groter ziekenhuis. Maar Jorieke & Floris hadden de keuze om dan maar zelf te opereren al gemaakt.

Een sterk verhaal blijft zijn kracht behouden

Nog onder de indruk van het verhaal zag ik in de aftiteling dat de uitzending al in 2018  was uitgezonden. Een kort moment voelde ik me bedrogen, maar al snel dacht ik: waarom eigenlijk? Een sterk verhaal blijft immers zijn kracht behouden.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.