Christiaan Ruesink

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Christiaan Ruesink
Opinie

Christiaan: 'De beste rampenfilm komt niet uit Hollywood'

|
|

Laatste update:

Veronica Superguide-hoofdredacteur Christiaan Ruesink is een alleskijker. Elke week kiest hij zijn favoriet! Met deze week: de rampenfilm.

Mijn vrouw houdt van rampenfilms. Niet een beetje, maar echt hartstochtelijk. Met als gevolg dat we samen al heel wat natuurrampen hebben gezien. Het soort ramp maakt haar niet zoveel uit, zolang het maar geen science fiction is. Wanneer ik dan tegenwerp dat een rampenfilm per definitie science fiction is, wuift ze dat weg met de opmerking: je ziet toch geen aliens of wel?

Grootse vernieling

Het moet dus écht lijken. Vrijwel alle rampenfilms worden bedacht in Hollywood en dat zie je meteen aan de grootsheid van de vernieling. Het liefst laten de makers een bekende stad als San Francisco (San Andreas) of New York (The Day after Tomorrow) tenonder gaan zodat je als kijker het gevoel hebt: dat had mij ook kunnen overkomen, ik was daar ooit.

Haaien

En vrijwel altijd zwemmen – na een tsunami –  haaien rond in de stad. Blijkbaar jagen die ons het meest angst aan. En het werkt! Naast me zit mijn vrouw met ingehouden adem te kijken, wanneer de muziek aanzwelt en een haai op een haar na de hoofdrolspeler doodbijt. Ze blaast in één keer alle lucht uit d’r longen.

The Wave

De beste film in dit genre komt overigens niet uit Hollywood, maar uit Noorwegen. Een film zonder haaien. In The Wave (Videoland) stort een bergwand van een fjord in en veroorzaakt een tsunami, ondanks de waarschuwing van geoloog Kristian. Maar niemand luistert. De gevolgen laten zich raden. Dat juist deze film beklijft, komt doordat Kristian zo gewoontjes is. Dat versterkt het gevoel dat het ons ook kan overkomen. Toch anders dan Dwayne Johnson die in een speedboot langs vallende brokken steen redding komt brengen.

Lees verder