‘Chateau Bijstand is een ramp voor Meilandjes’
Rob Goossens zit boven op het nieuws uit de wereld van tv, films en series en is als vaste mediadeskundige verbonden aan RTL Boulevard. Hij schrijft wekelijks een column over wat hem opvalt in de media voor Veronica Superguide.
Al twee jaar geleden vroegen Talpa-bobo's zich af hoelang het nog zou duren totdat Nederland de familie Meiland beu zou zijn. Door hun eigen toedoen komt dat moment nu akelig dichtbij. Want Chateau Bijstand mag dan prima kijkcijfers hebben, voor de populariteit van de familie is het programma een ramp. Het ergste is dat de zenderbazen dat hadden kunnen zien aankomen. Martien heeft immers helemaal niets met het gepeupel.
Martien Meiland is zo iemand die liever een hele week niets te eten heeft dan dat hij zijn zijden sjaaltjes moet afzweren. Zijn fortuin dankt hij aan zijn populariteit bij de gewone man, maar het is niet de bedoeling dat die te dicht in de buurt komt. Daarom is hij bereid om zijn huidige woning in Noordwijk, die precies nul privacy biedt, met verlies te verkopen. Bij hun nieuwe huis heeft hij het beter voor mekaar, want dat heeft een fors hek. Als het ook een slotgracht had gehad, dan had hij er ongetwijfeld krokodillen en piranha’s ingegooid. Zolang superfans Anja en Mandy uit Helmond, die alle afleveringen van Chateau Meiland al vijf keer hebben gezien, maar niet te dicht in de buurt kunnen komen.
Traumatischer dan hongerwinter
Dat je uitgerekend die man een maandje op bijstandsniveau zet, heeft qua entertainmentwaarde natuurlijk veel potentie. Dat bleek ook wel tijdens de eerste aflevering van Chateau Bijstand. Martien Meiland kan je doen geloven dat de wijn op de onderste trede van het Aldi-schap traumatischer is dan een hongerwinter. De gammele Volvo in een iets minder courante kleur nam hij in ontvangst met een gezicht alsof hij net had gehoord dat zijn tante terminaal ziek is. En hij gaf zichzelf nog net niet vrijwillig aan bij de dierenbescherming toen hij de honden vertelde dat ze een maand in de bijstand zouden gaan.
Aanstellerij
Dat was erg vermakelijk geweest als er iets van realiteitszin in het programma had gezeten. Dat het bijvoorbeeld een mozaïekvertelling was geweest met twee gezinnen die al járen in de bijstand zitten. Dan hadden de makers, ter vergelijking, kunnen laten zien wat leven in de bijstand is als je niet na een maand wordt opgehaald door een luxe auto. Nu werd de totale wereldvreemdheid van Martien alleen maar versterkt door de ironische voice-over die helemaal meeging in al die aanstellerij.
Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.
“Maar bij de Frogertjes en bij Geer & Goor vond je het wél leuk”, bitsten verschillende mensen me de afgelopen week toe. Dat klopt: de Frogertjes zetten gewoon hun schouders eronder en deden niet alsof hun onverzekerde huis zojuist was afgefikt. Joling en Gordon dompelden zich, met liefde én humor, onder in het leven van hun wat oudere fans. Zulke positiviteit had - ook in deze deprimerende tijden - heus wel wat toegevoegd. Helaas moeten we het deze keer met Martien Meiland doen. Daar zet ik de komende weken mijn televisie niet voor aan.
Wat anderen nu lezen
Christiaan: 'Netflix geeft inzicht in een totaal nieuwe wereld'
Gerard Ekdom: 'Tina Turner nam dit nummer op in de Wisseloord Studio’s in Hilversum'
Wat kunnen we verwachten van Black Mirror seizoen 6?
Christiaan kijkt Het Perfecte Plaatje: 'Veel kijkers kunnen Tijl niet luchten of zien'
Formule 1 PrixPraat met Robert Doornbos: ‘Zo zwaar is Barcelona’
Gerard Ekdom over muziekpromotie: 'Hij verzon dat de zangeres het naakt had ingezongen'
Kijkers verdeeld over College Tour met Sigrid Kaag
Christiaan over Riches: 'Deze superrijken-soap verdient een groter publiek'
Formule 1 PrixPraat met Robert Doornbos: ‘De intensiteit maakt Monaco bijzonder’
Gerard Ekdom: 'De kracht van herhaling is in de hitparade van essentieel belang'