Charlie-Chan Dagelet

Veronica Superguide logo
Charlie-Chan Dagelet
BN'ers

Charlie-Chan Dagelet is een geboren ster

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Streaming Stars: waarin we elke week een (toekomstige) grootheid in streamingland bespreken.

Met een serie over de eerste sekslijnen speel je jezelf gegarandeerd in de kijker. Maar Charlie-Chan Dagelet werd eigenlijk al geboren als ster.

 

Tekst: Claudia Witteveen

Dikke kans dat je Charlie-Chan Dagelet (35) al járen overal ziet opduiken. Ze heeft in Nederland al een enorm CV aan series, films en toneelstukken opgebouwd. Maar haar achternaam is toch nog steeds het bekendst dankzij haar vader en haar halfzus. Daar komt met haar Netflix-succes in de sekslijnserie Dirty Lines nu toch eindelijk verandering in. Niet dat ze dat succes nodig had om te weten dat ze hoort te acteren, met haar familie. Charlie: “Ik heb nooit over een alternatief nagedacht, het was voor mij heel logisch dat ik dit ook ging doen."

Bekende Netflix’er

Even voorstellen maar. Charlie is de dochter van acteur Hans Dagelet (De Lift, All Stars) en altvioliste Esther Apituley, halfzus van Tatum Dagelet en komt uit een enorm hippienest vol kunstenaars en acteurs. Dat was soms best vervelend, vertelde ze onlangs aan de Volkskrant (“Vrijwel elke leraar op de toneelschool zei tegen mij: ‘Ik heb nog met jouw vader…’”), maar vooral ook een perfecte broedgrond voor een acteercarrière. Die al op haar zeventiende van de grond kwam. Sindsdien zag je haar bijvoorbeeld in de series Mocro Maffia (als Céline), Hoogvliegers en Bluf, de films Penoza: The Final Chapter en Homies en op de planken in Laura H. O, en ze zat in 2017 prominent in het Sinterklaasjournaal als de verslaggeefster, daar kun je haar ook maar zo van herkennen als je (klein)kinderen in de goede leeftijd hebt.

Maar het is Natasja uit Dirty Lines die haar nu tot een bekende Netflix’er maakt. De serie kwam uit op 8 april en is een enorme hit. Heerlijke eighties-vibes, een beetje drugs en house, een beetje sekslijnvertier… wat wil een mens nog meer. Charlie tegen Harper’s Bazaar: “Als je nu ziet hoe dat toen ging, heeft het zoiets charmants dat je naar een telefoonlijn belde om een sexy stem te horen die een spannend verhaal vertelde. Het heeft bijna iets schattigs."

Als kind al knap

Zelf deed ze auditie met haar eigen telefoonseksmomentje, maar dat bleek ze uiteindelijk niet te hoeven kunnen, want ze werd gecast als de vrouw van Teledutch-baas Ramon. Dat ze zelf eind jaren tachtig, begin jaren negentig nog maar een uk was, betekende trouwens niet dat ze zich niet kon inleven in het tijdperk. Ze kon makkelijk te rade bij halfzussen Tatum (47) en Dokus (49), die de RoXY wél van binnen hebben gezien. Zij waren in de tijd dat de serie zich afspeelt vol op versierpad in Amsterdam, deelde Dokus al eens met BN De Stem. “Toen Charlie nog heel klein was, was ze ook al heel knap, een echte pronkbaby. Iedereen riep altijd: o, wat een lief meisje. We namen haar altijd overal mee naartoe om aandacht van leuke jongens te krijgen, zelfs naar de coffeeshop. Dan zei ik tegen Charlie dat ze me mama moest noemen, dat vond ik dan leuk.”

Circus Dagelet

Wat er nu Dirty Lines haar in de kijker zet precies op haar balboekje staat, dat is nog niet helemaal bekend. Iets met haar familie wellicht, dat plan ligt er volgens Charlie al jaren. “Mijn moeder had als kind al een romantisch idee dat zij met haar gezin als een soort rondreizend circus zou toeren”, deelt ze met Zuid.nl. Haar eigen gezinnetje (Charlie heeft twee kinderen met haar partner, kunstenaar Job Reuten, zelf familie van Thekla) kan daar zo bij aansluiten. En ach, haar beste vriendin Hannah Hoekstra past er ook nog wel bij.

Al lonkt er momenteel vast ook veel ander werk buiten de familie om. Volgens insiders staan de regisseurs momenteel te springen om met Charlie te werken. Niet zo gek ook: ze won in de afgelopen jaren al een grote toneelprijs (de Theo d’Or) én een Amerikaanse acteerprijs, op het festival Manhattan Short voor de korte film Houvast. En Dirty Lines voelde ook voor haar als een belangrijke stap. “Het voelt echt alsof er een soort nieuwe generatie opstond in Dirty Lines. Wát een fijne groep mensen."

4X CHARLIE ON DEMAND

1. Dirty Lines (2022)

(één seizoen op Netflix)

Broers Frank en Ramon zetten in het Amsterdam van eind jaren tachtig de eerste sekslijnen van Europa op. Charlie speelt Natasja, de vrouw van Ramon die er het hare van vindt.

2. Mocro Maffia (2018)

(nu, vier seizoenen op Videoland)

Cocaïnehandelaar Romano heeft een goede business in Amsterdam. Maar dan implodeert zijn misdaadfamilie en ontstaat er een enorm conflict. Met Charlie als Céline, de vrouw van Romano.

3. Hoogvliegers (2020)

(één seizoen op NPO Start)

De Nederlandse Top Gun over jonge piloten die vlieger bij de Koninklijke Luchtmacht willen worden. Charlie speelt journalist Julia, die het verleden van een van de jongens aan de oppervlakte brengt.

4. Penoza: The Final Chapter (2019)

(te zien via Pathé Thuis)

De film die na vijf seizoenen van de topserie het verhaal van Carmen en co. afsloot. Met Charlie als Zoë, de vriendin van Lucien.

Dit verhaal is afkomstig uit de nieuwe Veronica Superguide, die nu in de winkel ligt!

Lees verder