Brooke Shields haalt gram bij moeder die haar verschrikkelijke jeugd bezorgde

De jeugd van actrice Brooke Shields was bi-zar. Ze maakte al op jonge leeftijd furore als kindster, maar werd toch behandeld als een volwassen vrouw met alle gevolgen van dien. En haar moeder deed niets.

Brooke Shields als Emmeline in The Blue Lagoon
© BrunoPress/Capital Pictures

Welk jong meisje droomt er niet van om ontdekt te worden als model en actrice en om in allerlei tijdschriften te worden afgedrukt. Het lijkt mooi, maar in het geval van Brooke Shields liep dat uit op een totale nachtmerrie. Brooke was een ongelooflijk knap kind. Daardoor werd ze al snel ontdekt en speelde ze op haar negende al in haar eerste film. Haar echte grote doorbraak kwam in de klassieker The Blue Lagoon uit 1980, waarin ze de 15-jarige Emmeline speelde. Toch poseerde al op haar tiende voor de Playboy. En haar moeder vond het allemaal prima.

Geseksualiseerd

In deze tijd zou elke regisseur al gecanceld worden als die überhaupt maar het idee zou opperen om een vijftienjarige naakt- en sekscènes te laten spelen in een speelfilm. Maar in de jaren 80 waren ze nog niet zo kritisch, zullen we maar zeggen. En precies dat gebeurde met Brooke in de film The Blue Lagoon, een film die tegenwoordig vooral een vieze bijsmaak oplevert. Maar bizar genoeg speelde al op haar tiende (!) een kinder-prosituee in de film Pretty Baby, waar ze schaars gekleed een zeventien jaar oudere acteur moest zoenen.

Pretty Baby

De titel van die film is nu ook de titel van een documentaire over haar leven die binnenkort op Hulu in Amerika uitkomt. In Pretty Baby: Brooke Shields neemt Brooke zelf de kijker mee in haar idiote jeugd. Een jeugd waarvoor ouders nu uit de ouderlijke macht gezet zouden worden. En de film is dan ook een aanklacht tegen haar aan alcohol verslaafde moeder Teri, die in 2012 overleed. "Ik begrijp gewoon echt niet waarom ze dacht dat het allemaal prima was. Ik begrijp het niet.", zegt Brooke over haar moeder.

De trailer van de documentaire Pretty Baby: Brooke Shields:

Overlever

In de documentaire vertelt Brooke dat ze verbijsterd is dat ze het allemaal overleefd heeft. En datzelfde gevoel bekruipt je als kijker ook, want al snel blijkt dat de verhalen hierboven maar het topje van de ijsberg zijn. Brooke kwam terecht in een dubieuze relatie met Michael Jackson, dat andere jaren 80-icoon. Maar het dieptepunt was toen ze werd verkracht door iemand in de filmwereld. Gelukkig mag ze tegenwoordig in een stuk gezapiger films spelen.

Het is helaas nog niet bekend of en wanneer Pretty Baby: Brooke Shields bij ons in Nederland te zien is.