Brad Pitt

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Brad Pitt
Hollywood

Brad heeft geen Pitt meer: zijn carrière in vogelvlucht

|
|

Laatste update:

Met Bullet Train raast deze week de nieuwe actiethriller van Brad Pitt de bioscopen binnen. Ons advies: geniet nog maar even van deze iconische acteur, want de Oscarwinnaar gaat in sneltreinvaart op zijn pensioen af. Volgens de superster zelf is het wel ‘mooi geweest’

Tekst: Eric Le Duc

Dat was even schrikken, toen Brad Pitt onlangs aankondigde dat de nadagen van zijn acteercarrière zijn aangebroken. De Hollywoodster is ‘nog maar’ 58 jaar oud, maar voelt dat hij op zijn laatste benen loopt. In gesprek met het Amerikaanse tijdschrift GQ vertelde Pitt dat hij zich opmaakt voor het laatste hoofdstuk van zijn loopbaan. “Hoe ik dat ga invullen, weet ik nog niet precies. Maar het einde nadert, zoveel is zeker.”

Mocht Brad Pitt daadwerkelijk stoppen met acteren, dan verliest de cinema één van zijn grootste iconen. Met zijn knappe uiterlijk, mannelijkheid, charme en humor wist hij zichzelf steeds opnieuw uit te vinden. Brad groeide op in het saaie Missouri en was verzot op films. Hij laadde zijn auto vol en vertrok naar Los Angeles om acteerlessen te volgen die hij betaalde met gekke bijbaantjes. Terwijl hij onder meer als mascotte van kiprestaurant El Pollo Loco werkte, wachtte Pitt geduldig op die ene kans...

Gespierd broekie

Die kwam in 1987. Talentscouts zien in Brad Pitts blauwe ogen, strakke kaaklijn en afgetrainde torso een verrukkelijke vent. Hij krijgt kleine rollen in tv-soaps als Another World en Dallas, meestal als ‘fout vriendje’. Ook was hij te gast in de sitcom Growing Pains en de politieserie 21 Jump Street. Vervolgens is de twintiger dolblij met een hoofdrol in Cutting Class, een highschool-horror die hem zijn eerste ‘serieuze paycheck’ oplevert: 12.000 dollar. Maar Brad wil meer: hij droomt ervan net zo goed en groot te worden als zijn helden Mickey Rourke en Sean Penn.

Na vele bijrollen in tv-series en films volgt in 1990 dan de ‘big break’ waarop Pitt aast. Regisseur Ridley Scott cast hem voor Thelma & Louise, een roadmovie over twee voortvluchtige vrouwen die ene J.D. oppikken. Voor de rol van deze jonge cowboylifter zijn aanvankelijk vijf kandidaten. Bij de screentest is Geena Davis (Thelma) er snel uit. “Wat denk je zelf? Die blonde natuurlijk!” zegt ze. De rest is (film-)geschiedenis: de liefdesscène tussen Geena en Brad wordt iconisch en maakt van het gespierde broekie meteen een sekssymbool.

Klassieke filmheld

Hollywood-legende Robert Redford ziet in het groentje meer dan een knap koppie; hij ontwaart in hem een nieuwe filmster. Redford geeft hem een hoofdrol in A River Runs Through It (1992), een romantisch drama. De critici jubelen en spreken van de doorbraak van Pitt, die meer kan spelen dan ‘een lekker ding met cowboyhoed’. Brad zelf is echter ontevreden over acteerwerk. Hij wijt zijn ‘falen’ aan de druk van werken met een icoon als Redford. Om bij te komen van alle stress, duikt-ie drie maanden onder in Amsterdam.

Eenmaal terug begint Pitt aan Interview with the Vampire (1994). Maar nog steeds heeft hij faalangst en Brad wil van de film af. Als hij hoort dat dat miljoenen kost, gaat hij schoorvoetend aan het werk. De pers fileert Pitt en schrijft dat hij het vermogen mist om de innerlijke demonen van de vampier Louis te verbeelden. Nog hetzelfde jaar revancheert Brad zich met Legends of the Fall, een familiekroniek over drie Amerikaanse broers die naar het front van de Eerste Wereldoorlog vertrekken. De recensenten zijn nu wél overtuigd en schrijven dat zijn reputatie is gevestigd. Met een Golden Globe-nominatie voor zijn spel lijkt een nieuwe klassieke filmheld geboren.

Eerste Oscarnominatie

Begin jaren negentig is Brad zijn imago als ‘mooiboy’ beu. Hij wil zijn horizon verbreden en wenst rollen met rafelrandjes. Hij besluit zijn carrière in de (actie-)versnelling te zetten en gaat in zee met regisseurs als David Fincher, Terry Gilliam en Guy Ritchie die hem vier klassiekers op zijn cv bezorgen. Eerst laat Pitt een rol in Apollo 13 schieten voor Se7en, een zinderende thriller waarin hij schittert als rechercheur die jaagt op een maniak. Ook excelleert hij als psychotische anarchist in het scifi-drama 12 Monkeys, een bijrol die hem zijn eerste Oscarnominatie oplevert.

Vervolgens neemt Brad Pitt boks- en taekwondolessen voor zijn rol in Fight Club, een controversieel actiedrama waarin verveelde mannen elkaar met wederzijds goedvinden verrot slaan. Brad is blij: “Deze rollen zijn precies de rafelrandjes die ik zoek.” Nog meer klappen volgen in Snatch met de acteur als onverstaanbare bokser die betrokken raakt bij een diamantroof. De film is een instant hit en ook Pitt spint van tevredenheid: zijn acteerdagen van broeierige introspectie hebben plaatsgemaakt voor films vol zwart-komische uitzinnigheid.

Thermonucleaire chemie

Door zijn uiterlijk, talent en populariteit zien steeds meer grote studio’s Brad Pitt als gewilde box office-magneet. Warner Bros. strikt hem voor Ocean’s Eleven (2001), waarin een charmante boevenbende zich opmaakt voor een spectaculaire casinokraak. Brad Pitt en George Clooney (als bendeleider Danny Ocean) genereren de ‘beste mannelijke chemie sinds Robert Redford en Paul Newman.’ Meteen pakt Warner Bros. door en geeft zijn paradepaardje de hoofdrol in het epische spektakel Troy (2004). Pitt – vaak omschreven als een uit marmer gebeeldhouwde god – mag met Achilles nu écht een halfgod spelen. Maar misschien wel het hoogtepunt van zijn sterrendom beleeft de acteur in 2005 met Mr. & Mrs. Smith. Niet alleen maakt hij met deze actiecomedy een volbloed popcornspektakel, ook wordt-ie verliefd op tegenspeelster Angelina Jolie, met wie hij volgens de pers ‘thermonucleaire chemie’ heeft.

Homo-erotica

Na de grote studiosuccessen gaat het roer om. Pitt geeft openhartige interviews waarin hij vertelt over de last van roem. “Fame is a bitch, man. Je voelt je als een meisje dat constant door bouwvakkers wordt nagefloten.” Hij gaat tevens in op zijn drank- en sigarettenverslaving, drugsgebruik, mislukte relaties en zijn depressie. Hij wil een beter mens én een betere acteur worden en stort zich enkel nog op rollen die hem écht uitdagen. Zoals die van rouwende vader in het mozaïekdrama Babel of bandietenleider Jesse James in de western The Assassination of Jesse James, volgens Pitt de beste film die hij ooit gemaakt heeft. Ook gaat hij in 2009 op nazi-jacht in Quentin Tarantino’s Inglourious Basterds.

Met zijn productiemaatschappij Plan B richt hij zich vervolgens meer en meer op het maken van (artistiek) kwaliteitsdrama dat in Hollywood steeds lastiger van de grond komt. Hij speelt een autoritaire vader in The Tree of Life, kruipt in het sportdrama Moneyball in de huid van de eigenzinnige honkbalmanager Billy Beane en wint als producent van het drama 12 Years a Slave een Oscar voor Beste Film. Zijn tweede Oscar krijgt Pitt voor zijn ‘bijrol’ als stuntman in Once Upon a Time in... Hollywood waarin hij in een scène - knipogend naar Thelma & Louise – op sensuele wijze zijn shirt uittrekt. “Dichter bij homo-erotica heb ik nooit gefilmd”, grapt regisseur Tarantino.

Fucking train

Nu nadert helaas dan toch het einde, maar we kunnen Brad Pitt nog (minstens!) drie keer zien schitteren. Momenteel is de acteur druk met het afronden van Babylon, een historisch drama over de overgang van de stomme film naar de gesproken cinema. Daarna beginnen de opnames van een nog titelloze Apple Original, een thriller waarin Brad en boezemvriend George Clooney twee huurmoordenaars spelen die op dezelfde klus worden gezet. En dan heeft Pitt met 41(!) films, series en documentaires ook met zijn productiehuis de handen nog wel even vol.

Maar eerst is het tijd voor Bullet Train, waarin de acteur als hitman Ladybug in de flitstrein van Tokio naar Kyoto achter een koffer met geld aan moet. “Het is een wonder dat deze film er überhaupt is gekomen,” zegt Brad Pitt tijdens een persconferentie in Parijs tegen Veronica Superguide. “Net toen we wilden beginnen, brak de pandemie uit en ging de wereld op slot. Maar toch is het mijn vriend en regisseur David Leitch gelukt. Ik ben zo blij voor hem. Jarenlang was hij mijn stuntdubbel in films als Fight Club, Ocean’s Eleven, Troy en Mr. & Mrs. Smith. Toen hielp hij mij aan successen, nu kon ik hem aan een filmhit helpen. De cirkel is rond.”

Ai, dat klinkt toch echt als een adieu van een geweldenaar die zijn acteereinde ziet naderen. Alsof hij - net als zijn personage in Bullet Train - wil zeggen: “I wanna get off this fucking train and go to a zen-garden.”

Bullet Train draait vanaf vandaag in de bioscoop.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder