Blauw Bloed-gezicht Anne-Mar Zwart: ‘De redactie zei: ‘Ik weet niet wat jij gebruikt hebt, maar dat kan niet’’

Blauw Bloed, het royalty-programma van de EO, keert terug op tv. In een nieuw jasje, dat wel. Zo krijgt vast gezicht Jeroen Snel een nieuwe rol als commentator. Daardoor kwam de positie van presentator vrij voor Anne-Mar Zwart (37). Zij hoefde niet lang na te denken toen ze gevraagd werd.

Door Redactie
Blauw Bloed-presentatrice Anne-Mar Zwart

Anne-Mar wilde aanvankelijk eigenlijk helemaal niet bij de EO werken, vertelt ze. “Mijn moeder werkte er. Echt lang ook, 42 jaar. Nou, ik vond het dus totaal niet sexy om bij dezelfde omroep als mijn moeder te gaan werken. Ik heb ook mijn uiterste best gedaan om bij de KRO of de NCRV terecht te komen. Maar ja, het liep allemaal net even wat anders.”

Namens de EO van haar moeder viel Zwart de afgelopen jaren in de prijzen met kinderprogramma's als De Anti Pest Club (Gouden Roos) en Hallo, Ik Heb Kanker (Televizier-Ster Jeugd). Nu komt de volgende stap: Blauw Bloed, het iconische royalty-programma dat het afgelopen jaar verbannen was naar NPO Start. “Helemaal nieuw is het niet voor me, want we hebben afgelopen jaar al wel onder meer een special gemaakt. Maar zaterdagavond, live... Pff. Ik ben wel vaker met een nieuw programma begonnen, maar dit voelt anders. Prestigieus, zou je kunnen zeggen. Al moet ik ook wel weer zeggen dat veel van mijn vriendinnen het programma niet eens kennen. Dus ik geloof niet dat het me nou extra zenuwachtig of trots maakt.”

Smakeloze Harry

Hoe het programma er precies uit gaat zien, kan Zwart nog niet vertellen. “Er moeten nog wat knopen doorgehakt worden. Maar ik kan al wel zeggen dat het vernieuwde Blauw Bloed een beetje op RTL Boulevard gaat lijken. De reportages blijven, en daarnaast hebben we straks twee deskundigen in de studio. Daardoor kunnen we ook de discussie aangaan als Prins Harry bijvoorbeeld weer eens iets over zijn familie heeft gezegd. Als Blauw Bloed willen we natuurlijk voorzichtig zijn met het innemen van een standpunt. Alleen: als veel mensen moeite hebben met de strategie van Harry, dan durf ik wel te zeggen dat ik het zelf ook een beetje smakeloos begin te vinden. En ach, mensen hebben toch wel een mening over je. Of je nu je mond houdt of niet.”

De afgelopen maanden zag Zwart haar nieuwe collega Jeroen Snel, die vaste deskundige wordt, al in andere media optreden in zijn nieuwe rol. Het sterkt haar niet alleen in het idee dat de opgefriste formule van Blauw Bloed een goede zet is, het stelt haar ook gerust over het feit dat ze toch de positie van iemand anders heeft overgenomen. “Toen ze me vroegen, dacht ik meteen: en Jeroen dan? Ik kende hem amper, eigenlijk. Maar ik voelde me wel bezwaard. Gelukkig reageerde hij ontzettend sportief toen ik hem belde. ‘Ik gun het je’, was zijn reactie. Hij is ook een klankbord voor me en daar ben ik ontzettend blij mee. Ik bedoel, het was toch lullig geweest als hij boos was geweest of zelfs was weggelopen. Dan ben je megaveel onbetaalbare kennis kwijt.” Zwart grijnst. “Het was spannender geweest als Jeroen en ik elkaar totaal niet hadden gelegen, hè? Sorry, hier is helaas geen juice te halen!”

Logeren bij Amalia

Gevraagd om zichzelf met haar voorganger te vergelijken, past Zwart. “Sorry, ik ben echt op geen enkele manier Jeroen Snel. Dat kan ook niet, want die man weet zo ontzettend veel. Terloops heb ik weleens aan hem gevraagd of koningin Máxima eigenlijk zelf kookt. Daar heeft hij dan nog antwoord op ook. Dat niveau zal ik nooit bereiken en dat vind ik helemaal niet erg. Onze deskundigen - naast Jeroen ook Justine Marcella, Josine Droogendijk en Tirza van der Graaf - weten het. Laat mij ze maar de vragen stellen. Ook al zal het, zeker als ik dit langer doe, vast een keer voorkomen dat ik het antwoord stiekem al wél weet.”

Dat laatste heeft ze onmiskenbaar te danken aan haar grootmoeder. “Helaas is ze in september overleden, gelukkig helder en fris tot het laatst. Bij haar las ik vroeger op de bank de blaadjes. Vorsten, onder andere. Misschien is het een jongemeisjesding, maar ik vond dat echt boeiend. Oké, ook omdat ik prins Maurits ontzettend knap vond. Maar ook omdat die levens me mateloos fascineren. Ik snap heel goed dat ook de koningshuizen uit gewone mensen bestaan. En tóch! Ik heb een paar jaar geleden ook al bij de EO voorgesteld om een programma te maken waarin kinderen gaan logeren bij prinses Amalia. Zo'n kijkje in het paleis leek me heel interessant en misschien paste het ook wel in de pr-strategie van het Koninklijk Huis.”

'Wat heb je gebruikt?'

Het idee strandde in schoonheid. Grinnikend: “Toen ik hierover contact had met de redactie van Blauw Bloed, waar ik toen natuurlijk nog niks mee te maken had, bleek al vrij snel dat dit misschien iets te hoog gegrepen was. ‘Ik weet niet wat jij gebruikt hebt, maar dat kan niet’, zeiden ze meteen. En ik moet heel eerlijk zeggen dat ik dat ook wel begrijp nu ik zelf wat meer in de materie zit. Al vind ik het nog steeds een goed idee. De populariteit van de Oranjes is momenteel toch ingewikkeld. Ik denk echt dat zo'n uniek kijkje achter de paleisdeuren enorm kan helpen.”

Koningin der buitenlanden

Over de dalende populariteit van de monarchie in Nederland maakte Zwart al een uitzending afgelopen jaar. De discussie die destijds ontstond, vormde een inspiratiebron voor het vernieuwde Blauw Bloed. “Het ging onder andere over Máxima, die ook wel de koningin der buitenlanden wordt genoemd vanwege haar vele reizen voor de Verenigde Naties. Zo'n discussie vind ik belangrijk. Ik wil niet alleen een programma maken waarin we de Oranjes over de bolletjes aaien. Zelf vind ik de Oranjes ook leuk, maar ik drink mijn thee niet uit een Willem-Alexander-mok en ik heb ook geen Maxima-dekbed. En het zal geen kritiek om de kritiek zijn, daar zal ik zelf ook voor zorgen. Want als ik bijvoorbeeld naar de bomvolle agenda van Máxima kijk... Volgens mij valt de verhouding tussen buitenlandse en binnenlandse verplichtingen best wel mee. Sowieso mogen we als Nederland trots zijn dat we zo'n Koningin hebben.”

Tekst: Rob Goossens

Je ziet Blauw Bloed elke zaterdag op NPO2, rond 20.00 uur.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!