• BN'ers
  • TV

Bijstandsvrouwen halen uit naar Meilandjes: 'Ze moeten zich schamen'

Chateau Bijstand

Hoe kijken mensen die écht in de bijstand zitten eigenlijk naar Chateau Bijstand, waarin Martien, Erica en Maxime Meiland een maandje op bijstandsniveau leven? Het AD interviewde twee vrouwen die het kunnen weten - en die keken 'vol afschuw' naar het veelbesproken nieuwe Meiland-programma.

Even ter verdediging van de fam voordat we losbarsten: de fam wil door dit programma aandacht vragen voor armoede en zet zich ook in voor Stichting Babyspullen. Tegelijkertijd blijft het natuurlijk tv, dus... de Meilandjes genoten voordat ze in de bijstand moesten nog even van hun luxeleven, vonden het huis waar ze een maand in moesten leven wel erg klein en uiteraard galmden de gilletjes van Martien weer gretig de huiskamers in. 

Jennifer Francisca, een van de bijstandsvrouwen die het AD sprak, vindt het "heel belachelijk" dat er entertainment wordt gemaakt door een gezin dat een maandje doet alsof het in de bijstand zit. "Ik heb vol afschuw zitten kijken. Ze moeten zich echt schamen."

Jennifer Francisca
© AD

Jennifer Francisca

'Jullie weten niet hoe het is'

"Jullie weten niet hoe het is om dag in, dag uit, maand in, maand uit, jaar in jaar uit zó te moeten leven", gaat ze verder. Dat Martien voor de bijstandsmaand nog even snel een of andere wenkbrauwenbehandeling liet doen, schiet bij haar nogal in het verkeerde keelgat. "Nou, luister eens: wij hebben die keuze niet. Je gaat niet denken: 'Morgen ga ik even de bijstand in, laat ik eerst even naar de pedicure gaan. Dan kan ik piekfijn de bijstand in gaan.'"

'Heel pijnlijk'

Melanie van Ingen, de tweede vrouw uit het AD-interview, is verbaasd dat SBS6 en de Meilandjes volgens haar "de amusementkant van bijstand laten zien". "Dit is heel pijnlijk voor mensen die echt in de bijstand zitten."

Dat de Meilandjes op een gegeven moment gingen toosten om te 'vieren' dat ze de sleutel kregen van hun bijstandswoning - die trouwens helemaal geen bijstandswoning is - vond Melanie enorm pijnlijk. "Ik kan je vertellen dat mensen die in de bijstand terechtkomen écht niet de champagne openmaken als ze een bijstandsformulier insturen. Je voelt je heel erg beschaamd dat je daar een beroep op moet doen."

Tip voor John de Mol

"Het geeft geen realistisch beeld van wat bijstand is." Ze adviseert Talpa-baas John de Mol om eens met "echte mensen" in de bijstand te praten om te kijken wat hij voor ze kan doen.

Chateau Bijstand is elke maandag om 20:30 uur te zien op SBS6.