Interview: Bear Grylls maakt vuur uit pis in nieuw Running Wild-seizoen

Bear Grylls in Running Wild

Bear Grylls is terug in een nieuw seizoen van Running Wild! De survivalexpert gaat samen met de grootste Hollywood-sterren overleven in de wildernis, van Cara Delevingne, Channing Tatum en Armie Hammer tot Brie Larson en Dave Bautista! We vroegen Bear Grylls wat we allemaal kunnen verwachten dit seizoen.

Het nieuwe seizoen van Running Wild start woensdag 29 januari om 21.00 uur op National Georgraphic en wordt wekelijks uitgezonden.

Laten we maar gelijk de voedselvraag stellen: wat voor smerige dingen heb je dit seizoen van Running Wild gegeten?

"Tja, Running Wild heeft altijd wel wat slecht voedsel. Het eten in de wildernis is nooit heel lekker maar het houdt je wel in leven. En ach, je hebt dan wat grappigs om aan de familie te vertellen thuis. Dit seizoen zit weer propvol met rare eetmomenten. Armie Hammer die rechtstreeks uit de tepel van een geit drinkt was ook een eerste voor mij. Ik wilde het er gewoon uitknijpen maar hij ging er echt meteen voor! Daar hebben we goed om gelachen."

Interview: Bear Grylls maakt vuur uit pis in nieuw Running Wild-seizoen

"Maar ik weet niet, wat hebben we verder nog gehad? Wat slangen, schorpioenen, een rat. Regelmatig moesten we ook karkassen eten en het beenmerg uit de botten halen. Het lukt me dit seizoen ook voor het eerst om een vuur te starten met urine! Ik wilde altijd al eens kijken of dat zou werken, dus dat was heel cool om samen met Dave Bautista van The Avengers te doen."

Hoe kies je eigenlijk de beroemdheden uit voor je programma? Zijn het mensen die je bewondert?

"We proberen altijd interessante mensen te zoeken die wat toevoegen. Mensen die beroemd zijn van films of tv maar die je misschien nog niet kent als mens. Diversiteit en de verrassingsfactor spelen ook een rol, maar uiteindelijk nemen we alleen mensen mee die het écht willen doen. Dat is de sleutel: deze sterren hebben het geld niet nodig en ze zijn al beroemd. Ze komen omdat ze een onvergetelijke reis willen maken en nieuwe survivalvaardigheden willen leren. Die mensen, met die drive, kiezen we uit en daardoor kunnen wij ze ook echt pushen en er een leuke aflevering van maken."

Interview: Bear Grylls maakt vuur uit pis in nieuw Running Wild-seizoen

"Je leert elkaar ook goed kennen in de wildernis. Armie Hammer is bijvoorbeeld een goede vriend geworden na de aflevering. Ik denk dat ik dit seizoen het hardst heb gelachen met hem. Hij is zo’n aardige gast!"

In het tweede seizoen had je een keer oud-president Barack Obama mee als gast. Heb je sindsdien geprobeerd om andere politici te vragen? Ik bedoel… waarschijnlijk is Donald Trump geen optie, maar toch!

"Uhm, eigenlijk benaderde Barack Obama ons. President Obama ging toen naar Alaska want hij wilde graag de effecten van klimaatverandering met eigen ogen zien. Het was een grote eer om hem daarmee te helpen en het staat ook dicht bij het doel van Running Wild en National Geographic: om mensen bewust te maken dat we de planeet moeten beschermen en dat er momenteel negatieve effecten plaatsvinden door ons toedoen."

"Ik denk dat we leiders moeten benaderen en kunnen inspireren om hier beter naar te kijken en de problemen aan te pakken. Zo namen we recent premier Modi van India mee op avontuur de wildernis in en deelden we onze ideeën. Maar wat ik het mooiste van Running Wild vind, is dat de wildernis het niets uitmaakt wie je bent. Het geeft niemand een voorkeursbehandeling: je wordt alleen beloond als je inzet, moed en doorzettingsvermogen toont. Als je haar niet respecteert, leert ze je een lesje die je nooit zult vergeten. Ik geloof daarin en vertel het ook altijd aan mijn kleine jongens."

Wie heeft je dit seizoen echt verrast?

"Ik denk dat Cara Delevingne echt een hele interessante gast was dit seizoen. Ze is niet een typische Hollywood-ster of topatleet, maar daardoor kwam ze juist over als een heel divers persoon. Ze heeft ongelofelijk veel dingen gedaan en tegenwoordig is ze een topmodel, een actrice en ook nog eens een icoon voor miljoenen jonge mensen. Op Instagram alleen al heeft ze 44 miljoen mensen, maar die weten vast niet allemaal wat voor moeilijkheden ze heeft gehad in haar leven."

Interview: Bear Grylls maakt vuur uit pis in nieuw Running Wild-seizoen

"Tijdens Running Wild krijg je de tijd om deze mensen echt goed te kennen en naar hun verhalen te luisteren. Cara vertelde me dat ze opgroeide met haar moeder die verslaafd was aan heroïne en wat dat met haar en haar schooltijd gedaan heeft. Ik begrijp echt dat ze een zeer inspirerend persoon is voor veel mensen, en ze heeft mij ook geïnspireerd tijdens ons avontuur. Ze heeft nooit opgegeven en dat is in de kern ook Running Wild: je angsten onder ogen zien, doorgaan en niet opgeven. Haar levensverhaal heeft me het meest verrast dit seizoen."

[Cara Delevingne is de eerste gast van het nieuwe Running Wild-seizoen. Woensdag 29 januari om 21.00 uur op National Georgraphic wordt de aflevering uitgezonden.]

Je komt tijdens Running Wild in levensgevaarlijke situaties terecht, maar je ziet er nooit onzeker of bang uit. Hoe doe je dat toch?

"Ik denk dat weerstand net een spier is, hoe meer je het traint hoe sterker het wordt. Ik zie mijn hele leven de wildernis al als een persoon die gerespecteerd moet worden. En ik herinner me ook dat bij de mariniers er een bord aan de muur hing met de tekst: ‘Als commandant moet je comfortabel zijn met onzekerheid’. Ik zie dat als de sleutel, dat je gewend moet raken aan onzekerheid en verandering. Houd het hoofd koel wanneer dingen fout gaan."

Interview: Bear Grylls maakt vuur uit pis in nieuw Running Wild-seizoen

"Het helpt ook dat we door alle tochten in de jungles, woestijnen en bergen een ontzettend hecht team hebben gekregen voor Running Wild. Ik vertrouw op hen, net als dat zij mij vertrouwen dat ik de gasten bescherm. Maar in het alledaagse leven ben ik zeker nog bang! Ik ben er niet immuun voor weet je. Ik vind bijvoorbeeld skydiven heel erg moeilijk, ook al is het vrij standaard vergeleken met de dingen in Running Wild. Toen ik in het leger zat brak ik er een keer mijn rug door. Ik heb toen een jaar moeten rehabiliteren en dacht zelfs even dat ik nooit meer goed zou kunnen lopen."

"Emotioneel is skydiven daarom nog heel moeilijk voor me, zeker zodra de deur in het vliegtuig opengaat. Maar ik heb geleerd dat het gewoon doen en omarmen, de beste manier is om je angst te overwinnen. Die houding gebruik ik heel vaak wanneer we de show aan het filmen zijn."

Running Wild is vanaf deze week iedere woensdag om 21.00 uur te zien op National Georgraphic. Zet je liever een filmpje op? Blijf lekker in thema met deze 10 spannende survivalfilms!