• First Dates
  • TV

Barman Victor uit First Dates: ‘Niemand wilde dat Sergio wegging’

Door Redactie
Barman Victor uit First Dates

First Dates is een heerlijke hap kijkvoer die elke doordeweekse avond wordt opgediend. Deze week zelfs voor de vijfhonderdste(!) keer. Barman Victor en gastvrouw Denice smullen er ook nog steeds van.

Tekst: Michiel Blijboom

Pakweg driehonderd keer iemand die hoisin-pannenkoekjes bestelt en vierhonderd keer iemand die zegt dat hij of zij de disgenoot nog wel vaker wil zien, ‘maar dan als vrienden.’ Welkom in het First Dates-restaurant, al behoort dat zinnetje tot het repertoire van gastvrouw Denice Dest. De struise Surinaamse nam die taak een paar seizoenen geleden over van maître Sergio Vyent, wiens tegeltjeswijsheden van het kaliber ‘Liefde is als een sigaret. Je moet er zelf aan trekken’ altijd de kers op de taart waren. Met de vijfhonderdste aflevering in zicht is First Dates een niet weg te denken ingrediënt van de dagelijkse tv-maaltijd.

Ooit was Denice een zogeheten ‘doorbitch’, wat inhield dat ze ’s avonds en ’s nachts aan de deur van clubs en discotheken het publiek moest ‘filteren’. Wat haaks lijkt te staan op de gastvrijheid die ze bij First Dates etaleert. “Valt wel mee hoor”, zegt ze daar desgevraagd over. “Het enige wat ik heb moeten leren, is dat ik niet langer ‘the centre of attention’ ben. Ik ben er voor de kandidaten en de achtergrondeters. Die moet ik begeleiden. En dat moet op een vriendelijke manier, dus wat dat betreft heb ik wel wat moeten afleren. ‘Hang je jas effe op’ kon ik niet meer zeggen. Het moest zachter, minder gebiedend. Minder Amsterdams, haha.”

De achtergrondeters?

“Ja, die begeleid ik ook, tijdens zo’n twaalf uur durende opnamedag. Daar kun je je voor opgeven. Moet je wel anderhalf uur zitten. En eten wat de pot schaft.”

Moet jij dat zelf ook?

“Nee, wij eten van de hand van de chef. Die maakt voor het productieteam altijd iets speciaals, iets dat niet op de kaart staat. En dat is lékker hoor! Van saté tot stamppot, het is altijd wat anders. Het lekkerst? Dat was de macaroni met kaas. En we krijgen ook de hele dag snacks aangeboden.”

Pas maar op, anders pas je niet meer in je rode broekpak!

“Hé, ik train twee keer in de week, hoor! En heel vaak sla ik die snacks ook over. Dat broekpak in de kleur van de liefde heb ik trouwens zelf uitgezocht, samen met een styliste. Ja hallo: ik had geen zin om daar in een grijs pak te gaan staan! Maar in de nieuwste afleveringen zit het rode pak niet meer. First Dates heeft een upgrade ondergaan.”

Over lekkers gesproken: nooit zelf eens bij het zien van een kandidaat gedacht…?

“Nee hoor! Ik ben gelukkig getrouwd én gewoon aan het werk. Natuurlijk complimenteer ik weleens iemand met zijn uiterlijk, maar daar blijft het dan ook bij. Wat dat betreft is het niet anders dan wanneer ik bij een bank zou werken of zo.”

Vaak gaat een kandidaat tijdens het eten naar de wc om daar met iemand te bellen. Vind jij dat ook niet een beetje onbeschoft?

“Helemaal niet. Ten eerste zijn het ook vaak telefoontjes waarin enthousiast wordt gedaan over de date. Ten tweede: het is de waarheid. Het hoort bij het daten.”

Hoewel topamusement, is het ook vaak gênant om te zien.

“Ja maar als we het níet zouden uitzenden, zouden we het publiek voor de gek houden. En First Dates is écht!”

‘Niemand wilde dat Sergio wegging!’

“Denice vergelijken met Sergio?”, herhaalt Victor, de enige barman die iedereen op z’n blauwe ogen gelooft, de vraag. “Vergelijken is verliezen, zeg ik altijd. Sergio ken ik vanaf het begin, we zijn samen bekend geworden. Niemand wilde dat hij wegging. Ik ook niet. We hebben het programma vanaf het soms vreselijk knullige begin opgebouwd. Denice is wat dat betreft op een rijdende trein gesprongen. Maar met haar is het net zo gezellig als destijds met hem.”

Veel mensen zeggen dat de Engelse versie van First Dates beter is.

“Die is inderdaad geweldig, maar hé: daar hebben ze een bestand van honderdduizenden mensen, dus dan is het veel makkelijker om spectaculaire kandidaten te selecteren! De Ierse is ook niet zo goed als de Engelse. Ik vergelijk het altijd maar met PEC Zwolle dat tegen Manchester United moet spelen. Nogal een verschil!”

Wordt er eigenlijk veel geregisseerd tijdens de opnamen? Zo van: kun je dat hapje nóg eens nemen?

“O nee, totaal niet. En alles wordt ook van afstand gefilmd, zonder dat er cameramensen tussen de tafels door lopen. De kandidaten mogen geen enkel moment de illusie hebben dat ze in een televisiestudio zitten. Ze moeten vanaf voor- tot nagerecht de restaurant-vibe hebben.”

Jullie eten daar zelf ook.

“Ja en dat eten is echt ge-wel-díg! Rosah van Schendelen, die in 2014 tweede is geworden bij MasterChef, is onze head chef en die kan koken als een malle! Haar ajo blanco met crudo kabeljauw en nduja is helemaal te gek.”

En jij aan de bar maar cocktails maken. Welke is je favoriet?

“Dat is de French 75, met gin, citroen, suiker en champagne. Vernoemd naar een Frans kanon dat in de Eerste Wereldoorlog heel wat Duitsers kapot heeft geschoten. Gezellig hè? Haha.”

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!